Čtvrtek, 28. března 2024

Jak je to ve skutečnosti s vypouštěním odpadních vod z domácností

Povolení k vypouštění odpadních vod z domácností vyvolává v poslední době řadu nejrůznějších mýtů, dohadů a spekulací.
Jak je to ve skutečnosti s vypouštěním odpadních vod z domácností

Skutečnost přitom není nikterak složitá ani náročná.

Člověk, který nemá možnost napojení na obecní kanalizaci, se musí o odpadní vody nějak postarat sám. Má tři možnosti řešení: žumpu, septik s biologickým stupněm čištění nebo domovní čistírnu odpadních vod. Každá možnost má své výhody i nevýhody.

Aby nedošlo při vypouštění odpadních vod k ohrožení zdrojů pitné vody, je nutné zachovat minimální vzdálenost septiku nebo domovní čistírny od studny. Tato vzdálenost závisí na propustnosti podloží. V případě málo propustného prostředí (např.hlíny, spraše, jílovité zeminy, silně zahliněné štěrky a písky) je to alespoň 5 m, v případě propustného prostředí (např. štěrky, písky, sutě) nejméně 12 m. Propustnost prostředí by měl znát příslušný vodoprávní úřad nebo hydrogeolog.

Důležité je vědět, kam odpadní vody ze septiku nebo z domovní čistírny odcházejí. Pokud se vypouští do kanalizace (která ale nesmí být zakončená obecní čistírnou), pak povolení k vypouštění odpadních vod do vod povrchových nebo podzemních není třeba. Je třeba se dohodnout se správcem kanalizace na jeho požadavcích.

Pokud odpadní vody ze septiku nebo z domovní čistírny odcházejí přímo do potoka nebo do řeky, jedná se o vypouštění do vod povrchových a povolení je nutné.

Jestliže se odpadní vody ze septiku nebo z domovní čistírny zasakují do půdy (např. trativodem), jedná se o nepřímé vypouštění do vod podzemních a i k němu je třeba povolení. Vypouštění odpadních vod do vod podzemních lze povolit pouze u  rodinných domů nebo staveb k individuální rekreaci.

Pokud povolení k vypouštění odpadních vod do vod povrchových nebo podzemních člověk již má, je důležité vědět, kdy nabylo právní moci. V případě, že to bylo před 1. lednem 2002, přestane toto povolení platit na konci letošního roku a do 1. července 2007 je možné si zažádat o jeho prodloužení. Úřad povolení prodlouží, pokud se nezměnily podmínky, za kterých bylo vydáno. Kdo to nestihne, musí si zažádat o povolení nové.

Formulář k žádostem o povolení k vypouštění je k dispozici buď na vodoprávním úřadě nebo jej lze stáhnout na internetových stránkách www.zanikpovoleni.cz.

 

Žumpa

Žumpa je bezodtoková jímka, což znamená, že musí být vodotěsná a nesmí z ní unikat žádné odpadní vody. Je buď betonová nebo plastová. Výhodou žumpy je, že k ní není třeba povolení k vypouštění odpadních vod. Určitou nevýhodou je nutnost zajistit pravidelné vyvážení žumpy fekálním vozem do čistírny odpadních vod.

Kdy si pořídit žumpu: Tam kde není kanalizace, kde je problém získat povolení k vypouštění zejména do vod podzemních a u domů využívaných jen zřídka. Podmínkou je, aby k žumpě mohl zajet fekální vůz.

Pořizovací cena: podle velikosti od cca 15 000 Kč

Cena za vyvážení: okolo 1000 Kč za jeden odvoz (doporučujeme uschovávat doklady o vyvážení)

Stavební povolení: Je třeba. Vyřizuje příslušný stavební úřad, správní poplatek 300 Kč, na podzemní stavby do 300 metrů čtverečních zastavěné plochy a hloubky 3 m stačí pouze ohlášení stavby stavebnímu úřadu.

Povolení k vypouštění: Není třeba, v případě žumpy nejde o vypouštění odpadních vod, ale o jejich shromažďování.

 

Septik s biologickým stupněm čištění

Septik má obvykle několik komor (dvě, nejčastěji tři) a funguje jako usazovací nádrž, ve které se odpadní vody předčistí tím, že dojde k usazení kalu, který je pak nutné jednou ročně odčerpat. Předčištěné odpadní vody ze septiku se přepadem vypouštějí buď trativodem do půdy nebo přímo do potoka či řeky. Samotný septik není dostatečně účinný a odpadní vody, které z něj vytékají je třeba ještě biologicky dočistit.

Neznamená to ale, že si každý majitel septiku musí pořídit domovní čistírnu odpadních vod. V mnoha případech postačí doplnit septik o biologické čištění, např. zemní filtr, který může být pískový. Ceny zemních filtrů jsou dány jejich velikosti, kolem 5 000 Kč na kubík. Vhodně navržený septik ve spojení se zemním filtrem je stejně účinný jako správně provozovaná domovní čistírna.

Kam se hodí: Tam, kde není kanalizace, majitel domu nechce investovat do domovní čistírny nebo nechce platit za časté vyvážení žumpy, velmi vhodným řešením je v případě staveb k individuální rekreaci.

Cena za vývoz kalu: okolo 1000 Kč, cca jednou ročně.

Stavební povolení: Je třeba. Vyřizuje (i dodatečně) vodoprávní úřad. Správní poplatek 300 Kč

Povolení k vypouštění: Je třeba. Vyřizuje vodoprávní úřad (bez správního poplatku).

Pokud je septik postavený na „černo“, bez jakýchkoliv dokladů či povolení, je třeba před podáním žádosti o povolení k vypouštění odpadních vod na vodoprávním úřadě zlegalizovat stavbu septiku.

 

Domovní čistírna odpadních vod

Pro rozhodnutí pořídít si domovní čistírnu, je třeba znát počet osob na ni připojených a způsob využití vyčištěné vody. Možné jsou i ČOV až pro 50 připojených obyvatel, tedy pro více domů.

Kam se hodí: Tam, kde není kanalizace, objekt je užívaný k trvalému bydlení a majitel nechce platit za vyvážení žumpy.

Pořizovací cena: pro čtyři připojené obyvatele kolem 50 000 Kč.

Je nutné také počítat s provozními náklady, zejména na spotřebu elektrické energie. Stavební povolení: Je třeba. Vyřizuje (i dodatečně) vodoprávní úřad. Správní poplatek 300 Kč

Povolení k vypouštění: Je třeba. Vyřizuje vodoprávní úřad (bez správního poplatku).
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů