Sobota, 20. dubna 2024

Ekologické izolační materiály

Ekologické izolační materiály
Měkké dřevovláknité desky a izolace, dřevovláknité desky tvrdé, I-nosníky pro stavebnictví a izolace z konopí. To jsou výrobky prováděné technologií mokrého i suchého procesu, které náleží do výrobního programu německé společnosti STEICO, navazující na produkci polské firmy EKOPLYTA.

Dřevovláknité měkké desky v různých variantách slouží k tepelné a akustické izolaci ve stěnách, stropech, podlahách a střešních konstrukcích. Deklarovaná ekologičnost potvrzuje, že pro jejich výrobu se výhradně používá jako surovina dřevo s certifikátem FSC, tj. že pochází z lesů pěstovaných podle světových standardů v ošetřovaných porostech. Navíc firma STEICO neustále optimalizuje technologické procesy a díky tomu jsou materiály vyráběny bez škodlivých chemických přísad. Od roku 2003 splňuje výroba nejvyšší stupeň kontroly jakosti (ISO 9001:2000).

Jako odpověď na zvyšující se ekologické požadavky trhu byla zahájena i výroba izolací z konopného vlákna (konopí je velmi efektivní surovina s mnohokrát kratším vegetačním obdobím než dřevo).

PŘEDNOSTI DŘEVOVLÁKNITÝCH DESEK

U dřevovláknitých desek lze vyzdvihnout především dokonalou akustickou izolaci, vysokou odolnost v tlaku, izolaci prostupu tepla v létě, výborné tepelně izolační vlastnosti, regulaci klimatu při vysoké schopnosti akumulace tepla a absorpci vodní páry. Jak už bylo řečeno, jejich znakem je ekologičnost a možnost využití jako druhotně zpracovatelné suroviny po ukončení vlastní funkce. K hlavním kladům těchto materiálů patří regulace teplotních výkyvů, ochrana životního prostředí, úspora nákladů na topení. Mají velmi nízký součinitel tepelné vodivosti lambda.

OCHRANA PŘED PŘEHŘÍVÁNÍM

Existují nesporné přednosti dřevního vlákna v ochraně před přílišným přehříváním vnitřních prostor v létě. Svědčí o tom:

- velmi nízký součinitel tepelné vodivosti lambda,

- vysoká měrná tepelná kapacita cp,

- vysoká objemová hmotnost ro,

- nízký součinitel difuze vodních par deltan.

Fázový posun prostupu tepla izolace STEICO flex, při aplikaci do střešní konstrukce o tloušťce 240 mm, činí zhruba 11 hodin. Porovnáme-li tuto vlastnost s chováním stejné vrstvy běžné minerální izolace, dostáváme se k hodnotě pouhých 6,8 hodin.

DŘEVNÍ VLÁKNO A DIFUZE VODNÍ PÁRY

Malý faktor difuzního odporu K u dřevního vlákna výrazně působí na difuzi vodní páry. Z toho plyne:

- schopnost absorpce vzdušné vlhkosti u stavebních materiálů má velký vliv na udržení stálého klimatu uvnitř budov,

- schopnost akumulace vzdušné vlhkosti při zachování deklarovaných tepelně izolačních a akustických vlastností je 10 litrů vody u izolace STEICO flex do její nasycenosti 20 procent při měrné hmotnosti 43 kg/m2,

- schopnost akumulace vzdušné vlhkosti při zachování deklarovaných tepelně izolačních a akustických vlastností je pouze 0,5 litru vody u minerální vlny do její nasycenosti dvou procent při měrné hmotnosti 25 kg/m2.

PRO STROPY, STĚNY I PODLAHY

Některé druhy izolačních desek STEICO jsou impregnovány bitumenem a proto jsou použitelné jako tepelně a akusticky izolující materiály i pro mokrou výstavbu pod betonové podlahy či jako stěnové a střešní izolační systémy. Akustická (kročejová) izolace stropů je velmi dobře zajištěna dřevovláknitými deskami STEICO standard přírodní, které jsou zvláště vhodné do dřevostaveb. Optimální izolační vlastnosti mají podlahové desky STEICO podlahová s lištou pro instalaci dřevěných podlah a STEICO podlahová pro montáž plovoucích podlah.

Pro stěnovou, střešní a příčkovou izolaci lze doporučit izolační materiál STEICO flex a STEICO flex light (dřevovláknitá elastická izolace) a STEICO canaflex (elastická izolace z konopí).

KONSTRUKČNÍ SYSTÉM Z I-NOSNÍKŮ

Novým velmi progresivním stavebním konstrukčním materiálem jsou I-nosníky STEICO wall a STEICO joist. Jde o plně ekologický výrobek s masivního dřeva a dřevovláknité desky tvrdé s vynikajícími technickými a pevnostními vlastnostmi. Tyto nosníky jsou vyráběny na linkách, které garantují jejich vysokou vstupní a výstupní kvalitu. STEICO wall jsou dodatečně izolovány měkkou dřevovláknitou deskou a tím se eliminují veškeré možnosti vzniku tepelných mostů.

AUTOR: Ing. Jiří Skopal
Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů