Pátek, 29. března 2024

Lesy ČR pomohou kraji získat peníze na sanaci skály u Štěchovic

Lesy ČR pomohou kraji získat peníze na sanaci skály u Štěchovic

PŘÍBRAMSKO - Lesy České republiky pomohou Středočeskému kraji získat peníze na zabezpečení zvětralé skály mezi obcemi Štěchovice a Davle. Z masivu padají skalní úlomky, které ohrožují dopravu.

Státní podnik, na jehož pozemcích skála leží, zatím kraji přislíbil spolupráci při hledání způsobu jak získat miliony korun na zaplacení sanace. Podle projektu, který nechal kraj vypracovat, by kompletní zabezpečení vyšlo na 60 milionů korun. ČTK to dnes řekl mluvčí LČR Tomáš Vyšohlíd.

Podle legislativy má povinnost zajistit opatření proti padání kamení a sesuvu půdy jednoznačně vlastník komunikace, tedy kraj, ten se však na LČR obrátil s tím, že na financování sanace by se mohl vztahovat jeden konkrétní dotační titul ministerstva životního prostředí, na nějž může dosáhnout pouze vlastník pozemku.

"Lesy České republiky přislíbily kraji spolupráci na řešení tohoto problému, nikoli ale financování, další schůzka by se měla konat zhruba v polovině května," řekl Vyšohlíd. Obě strany by do té doby měly hledat možnosti financování z jiných zdrojů, kromě ministerstva životního prostředí například i z ministerstva zemědělství.

Zabezpečení skály by mělo být podle projektu kraje velmi důkladné. V první fázi se musí zhruba 100 metrů dlouhá část skalního masivu očistit od všech úlomků a nečistot a mechanicky by se z ní měly odstranit i větší převisy. Na očištěnou skálu by se poté nastříkla směs betonu, která vyztuží nebezpečné skalní bloky, a stěna by se překryla pletivem. V horní části skály je plánován plot, který by zachytil padající kamení z lesa, a u paty silnice zeď, která zabrání úlomkům, aby se dostaly na silnici.

Poslední případ, kdy na projíždějící auta spadly ze skály ostré skalní úlomky, se stal před měsícem. Po přívalových deštích v roce 2005 se zase z masivu uvolnily skalní bloky, které jen náhodou nikoho nezranily. Kraj poté nechal skálu zajistit, zaplatil za to dva miliony korun. Rozsáhlé zabezpečení by však tentokrát mohla zkomplikovat silně ohrožená rostlina hvozdík sivý, která na skalách mezi Štěchovicemi a Davlí roste. Podle botaniků by se mohla ze skal přesadit na jiná místa v Povltaví, je k tomu ale nutný souhlas vlády.

Zdroj:Příbramský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů