Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

VARŠAVA 26. apríla (SITA/AFP) - Poľská justícia vo štvrtok zablokovala kontroverzný plán výstavby diaľnice cez vzácnu oblasť s pôvodnými lesmi na severovýchode krajiny, informovala poľská tlačová agentúra PAP. Správny súd zrušil povolenie na výstavbu diaľnice. Poľsko bude musieť na základe tohto rozhodnutia pristúpiť k nákladnejšej verzii projektu a vybudovať na trase tohto dopravného koridoru tunel.
Diaľnica má spojiť Poľsko s Fínskom. Jej plánovaný úsek cez chránené údolie Rospuda napadla aj Európska komisia, ktorá pohrozila sankciami a súdnym procesom. Úrady ju schválili v snahe obísť neďaleké mesto Augustow. Aj environmentálne organizácie vrátane Greenpeace zorganizovali tento rok demonštrácie proti diaľnici, ktorá by podľa nich poškodila veľmi citlivý ekosystém.

Rakouská vláda schválila rozsáhlý plán výstavby a modernizace silniční a železniční sítě - 11 mld. eur do konce roku 2010. Proti vládnímu programovému prohlášení přidala 500 mil. eur. Výhledový plán do roku 2020 obsahuje celkové výdaje 42 mld. eur.
V souladu s koncepcí přenášet část nákladní dopravy ze silnic na železnici předpokládá plán větší výdaje na rozvoj železniční dopravy. Na ten půjde v nejbližších 4 letech 6,4 mld. eur, na výstavbu a modernizaci silnic a dálnic pak 4,6 mld. Pro ČR je důležité, že projekt obsahuje 933 mil. eur na výstavbu dálnice A5 v úseku z Vídně do Schricku a v letech 2010 až 2013 dalších 250 mil. eur na dokončení této dopravní tepny směřující na Brno až k hranici ČR. Na příští desetiletí je v plánu také výstavba rychlostní silnice S3 od Vídně k jihočeské hranici za 389 mil. eur. Kritikové však poukazují na to, že zvýšení výdajů znamená další zadlužení státních společnosti ÖBB (dráha) a Asfinag (silnice) a že plány nepřispějí ke zlepšení životního prostředí a ke snížení emisí skleníkových plynů.

Zálohování plastových nápojových láhví, ale také plechovek je v Německu letitou a solidně fungující praxí. I přes problémy v jejím zavádění, přes odpor výrobců a obchodu zákazníci záměr související s ochranou životního prostředí vesměs akceptovali. Spor se už nevede o to, zda obaly zálohovat nebo ne, ale nejnovější vystal kolem razantně se zvyšujícího podílu prodeje zálohovaných plastových láhví na jedno použití vůči obalům na vícenásobné plnění, což odborníci napadají z ekologických důvodů.

Podle výsledků 16. ročníku průzkumu UPS Europe Business Monitor se evropští top manažeři domnívají, že ochrana životního prostředí by měla být prioritním zájmem politických lídrů celého světa. Manažeři ji považují za důležitější, než je problematika ekonomického růstu nebo zabezpečení zdrojů energie pro budoucnost. Na otázku, co by mělo být nejvyšší prioritou světových politiků, se 45 % dotázaných shodlo na ochraně životního prostředí, dalších 40 % uvedlo podporu ekonomického růstu. Z výpovědí 1450 vrcholových manažerů sedmi evropských zemí, kteří byli dotazováni na faktory ovlivňující ekonomiku Evropy, dále vyplynulo, že s ohledem na budoucnost se zdá být nejlepší volbou obnovitelná energie, ochrana životního prostředí je otázka, která nejvíce rozděluje USA a Evropu, EU a USA jsou na kordy v otázce zahraniční politiky a že manažeři, s výjimkou Italů, nejvíce věří vědeckým zprávám o životním prostředí.

Společnost Connex Praha, provozující 156 autobusů v příměstském a městském provozu na území hlavního města Prahy a Středočeského kraje, převzala od společnosti EvoBus Bohemia dva městské autobusy Citaro. Jsou nasazovány na velice vytížených linkách s denním průběhem 300 až 400 km. Jedním z autobusů je první vůz Low Entry dodaný od Mercedes-Benz na český trh, druhý z vozů díky ekologické a hospodárné dieselové technologii BlueTec vyhovuje evropské normě o výfukových plynech Euro 5 a je zvlášť vhodný i pro osoby s omezenou pohyblivostí. Oba vozy se vyznačují nízkými provozními náklady, jízdním komfortem pro cestující a stabilním servisním zázemím v podobě ServiceCenter EvoBus v Praze.

Čížkovická cementárna se od června loňského roku potýká se stížnostmi občanů Čížkovic, kteří upozorňují na hluk. Ten pravděpodobně zapříčinily demontáž a demolice již nevyužívaných částí bývalé technologie výroby vápna uprostřed areálu spolu se skladem pneumatik, které zřejmě sloužily jako tlumiče hluku. „Do poloviny dubna cementárna investovala do protihlukových opatření zhruba 6 milionů 700 tisíc korun. Měření ukázala, že  se hluk  v areálu i okolních obcích snížil o 7 až 10 decibelů,“ informovala její mluvčí Lucie Franková.

Více než 500 ochránců životního prostředí demonstrovalo v Podbánském ve Vysokých Tatrách proti zpracování kalamitního dřeva v chráněném území v Tiché a Kôprové dolině. Aktivisté vyhlásili tatranské doliny za území chráněné občany a žádali ukončení těžby. Na místě se sešla i stovka majitelů místních lesů, kteří zase protestovali proti zasahování ekologů do obnovy tohoto území.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů