Pátek, 29. března 2024

Vodárna nabízí napouštění bazénů z cisteren

Vodárna nabízí napouštění bazénů z cisteren

Napouštění bazénů z cisteren nabízí lidem Vodárna Plzeň, největší dodavatel pitné vody na Plzeňsku. Lidé se tak vyvarují rezavé vodě v rodinném bazénu a zakalení vody ve vodovodní síti ve svém domku i okolí. Řekla to mluvčí Vodárny Plzeň Kateřina Faltinová. Vzhledem k neobvykle teplému počasí, kdy už řada lidí své bazény plní, k tomu firma přistupuje o měsíc dříve než loni.
Dovoz vody je rychlejším způsobem napouštění, řekl vedoucí úseku pitné vody Jan Kretek. Standardní bazén o objemu pět m3 se díky cisterně, za jejíž dodávku si ale firma účtuje dopravu, naplní minimálně dvakrát rychleji, ale to jen v případě vysokého tlaku vody v síti. Někteří lidé ho plní až tři dny, cisterna to stihne za hodinu, dodal Kretek.
Při napouštění nádrží z vodovodů se nárazově změní hydraulické poměry v síti a dochází k uvolňování usazenin z vnitřního povrchu rour. Zákal se může projevit nejen v místě odběru, ale i v poměrně širokém okolí. Majitel domku pak musí například polovinu bazénu vypustit a čekat, spolu s ostatními lidmi v okolí, půl dne až den na ustálení čistoty vody, vysvětlil Kretek. Technici Vodárny musí navíc často úsek odkalit a propláchnout.
Vinou sucha zaznamenává firma výrazně zvýšenou spotřebu vody v menších lokalitách v okolí Plzně, například ve Městě Touškově a Kaznějově. "O víkendu je tam, zejména vinou zalévání zahrádek, spotřeba dvojnásobná," dodal Kretek.
Napouštění bazénů vodou z vodovodu pro veřejnou potřebu je nezbytné předem oznámit na pracoviště Vodárny v Plzni na telefon 377 413 444, v Nýřanech (377 931 315) a v Kralovicích(373 396 304). "Lidé tam získají pokyny jak postupovat, aby nedošlo k ohrožení kvality vody," dodala mluvčí.

http://www.regionplzen.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů