Pátek, 29. března 2024

Společnost přátel přírody vrátila do kraje tisíce vzácných jilmů

Společnost přátel přírody vrátila do kraje tisíce vzácných jilmů

Liberec - Téměř 750 sazenic vzácných jilmů vysázeli v minulých dnech v Libereckém kraji dobrovolníci Společnosti přátel přírody ve spolupráci s dětmi ze škol a dětských domů z celého kraje. Za pět let se tak díky projektu Šance pro jilmy podařilo vrátit do přírody téměř 4000 těchto vzácných stromů. Podle informací z minulých let se jich ujalo a přežilo první rok po výsadbě více než 90 procent. ČTK to dnes řekl Jiří Antl ze Společnosti přátel přírody.

V Česku se tradičně vyskytují tři druhy jilmů: jilm vaz, jilm habrolistý a jilm horský. Dříve byly neodmyslitelnou součástí krajiny -- rostly v lesích, při březích řek a potoků, na mezích a v remízkách, v alejích podél cest, v parcích i uličních stromořadích měst. "Dnes se s nimi kvůli houbovému onemocnění zvanému grafióza setkáte jen výjimečně. Tomuto onemocnění, zavlečenému k nám ve 30. letech ze zahraničí, padlo za oběť zhruba 90 procent jilmů na území naší republiky," řekl Antl.

Grafióza je podle něho stálým problémem, přesto ekologové věří tomu, že projekt, který letos podpořilo ministerstvo životního prostředí a Liberecký kraj, má smysl. "Vycházíme z toho, že jilmy, které přežily jsou proti této nemoci odolnější. Semena z těchto stromů sbíráme a v lesních školkách z nich pěstujeme nové sazenice," vysvětlil.

S návratem stromů do krajiny pomáhají hlavně školáci a studenti. "Největší radost máme z toho, že se do projektu každým rokem hlásí více škol a že se nám díky jejich zájmu daří vracet jilmy opravdu do celého kraje," řekl ČTK vedoucí společnosti Jan Korytář. Letos se podle něho přihlásilo do projektu 34 škol, dětských domovů a domů dětí. "Zájem překročil připravené množství stromků, takže jsme museli některé požadavky škol korigovat," dodal.

Děti letos sázely v oblasti od Dolní Řasnice na severu kraje až po Pěnčín a Dubou na jihu a od Jilemnice na východě až po Prysk a Žandov na jeho západě. "Jilmy směřují na břehy potoků a řek, do remízků, na zahrady, do alejí i do lesů," vyjmenoval Korytář. Ideální by podle něho bylo, kdyby si každý žák mohl během své docházky do základní školy vysadit alespoň jeden svůj strom.

Společnost přátel přírody vznikla v roce 1994 a sdružuje zejména mladé lidi se zájmem o nenásilné prosazování trvale udržitelného způsobu života a vytváření harmonických vztahů mezi lidmi a přírodou. Hlavním cílem sdružení je přispět v co největší míře k obnově přirozených lesů, a to nejen v Jizerských horách. Vedle jilmů už letos putovaly na některá místa i duby, buky, javory nebo olše. A v příštích letech by se podle Antla měla nabídka vzácných dřevin k výsadbě ještě rozšířit.

Leona Vacková, DVS

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů