Čtvrtek, 28. března 2024

Autem na zemní plyn dnes už objedete celý svět

Autem na zemní plyn dnes už objedete celý svět

ŘÍKÁ JOSEF KASTL, GENERÁLNÍ SEKRETÁŘ ČESKÉ PLYNÁRENSKÉ UNIE

* Cena zemního plynu zajímá každého na prvním místě. Jaký je odhad jejího vývoje v příštích letech?

Ceny všech energií rostou, ale cena zemního plynu u nás za poslední tři roky vzrostla ze všech paliv nejméně. Společnost Patria Finance zpracovala koncem března prognózu vývoje cen ropy a zemního plynu a z ní vyplývá, že v roce 2030 by cena zemního plynu neměla být u nás vyšší než v roce 2006. Elektřina by podle sdělení ČEZu měla být příští rok pro velkoodběratele o dalších 24 % dražší, což se promítne možná nejméně 8-15 % ve zdražení pro domácnosti. Navíc nás čeká od roku 2008-2017 postupné zavádění ekologických daní. Výše zdanění by měla u paliv odpovídat výši palivem produkovaných škodlivin. I v tomto směru by zatížení zemního plynu mělo být minimální. To jsou myslím velmi příznivé zprávy pro ty, kteří uvažují o výměně kotle a přechodu na ekologičtější palivo.

* Očekáváte tedy více zákazníků a větší spotřebu?

Do budoucna lze očekávat mírný nárůst zákazníků i spotřeby. Dnes je v ČR 2,6 milionu zákazníků. Tuzemská spotřeba zemního plynu od roku 1990 vzrostla o 42,5 %. V posledních letech spotřeba stagnovala a v roce 2006 dokonce klesla o 3 %. To mělo především dvě příčiny. Jednak byla abnormálně teplá zima a druhým důvodem je, a to je pozitivní, že lidé začínají šetřit. Pořizují si modernější a výkonnější spotřebiče, zateplují domy atd. Platí, že nejlevnější energie je ta, co se nespotřebuje. Je známo, že každý 1 stupeň Celsia, o který snížíte nastavení termostatu v zimním období, přinese úsporu 5 % v nákladech na vytápění. Díky termostatickým hlavicím u radiátorů a regulaci výkonu kotle ušetříte až 15 procent tepla.

* A jaká je situace v Evropě?

V Evropě se očekávalo zvýšení spotřeby plynu od roku 2001 do roku 2030 o 30 %. Bude stoupat i podíl obnovitelných zdrojů.

* Nebude se ale s větší spotřebou zvětšovat závislost na dodávkách?

ČR v porovnání s řadou evropských zemí má stále ještě nízkou celkovou energetickou dovozní závislost. Bude se ale bohužel i u nás zvětšovat. Dnes máme téměř plnou závislost na importu zemního plynu, ten ale neovlivňuje negativně českou energetiku. Kolem roku 2009-2012 dojde ale k vyrovnání výroby a spotřeby elektřiny a do pěti let se staneme patrně závislými i na dodávkách elektřiny. Stejně tomu je dnes již třeba v Maďarsku, stane se tak i v Polsku, Slovensko se z čistého vývozce elektřiny stane čistým dovozcem, Rakousko je ve špičkách závislé na dovozu elektřiny už dnes. V celé střední Evropě a většině evropských států bude nedostatek elektrické energie. U zemního plynu je výhodou, že příjmy Ruska z exportu plynu a ropy do zemí unie tvoří většinu jeho devizových příjmů.

* Novou příležitostí pro zvýšení spotřeby plynu je i jeho využití jako paliva v dopravě, jaký je tady trend?

Světovým trendem v oblasti dopravy je dosáhnout snížení závislosti na ropných produktech a snížení množství produkovaných škodlivin. Proto je podporován rozvoj užití tzv. alternativních paliv, jako je stlačený zemní plyn CNG. Předem je nutné tady upozornit, že si lidé často zaměňují CNG za LPG. Jedná se ale o rozdílné plyny - LPG neboli propanbutan je na bázi ropy. Evropská unie dokonce počítá, že CNG bude tvořit celou polovinu z veškerých alternativních paliv. Stlačeným zemním plynem nejsou poháněna jen vozidla, ale např. i lodě nebo motorové vlaky. Česká republika tady trochu zaspala. Dnešní počty CNG vozů v ČR jsou srovnatelné s počty v evropských zemích před deseti lety. V Evropě jen za poslední rok vzrostl počet aut na zemní plyn o 22 %, u nás dokonce o téměř 30 %. 100 tisíc vozů už dnes jezdí např. na Ukrajině, 400 tisíc vozů v Itálii, 55 tisíc vozů v Německu atd. Celkem bylo prodáno 5,5 milionu CNG vozidel ve více než 50 zemích světa.

* A kolik je asi na světě CNG plnicích stanic?

Více než čtyři tisíce, autem na zemní plyn dnes objedete celý svět. I v zemích, kde je stanic méně, existují tzv. modré koridory, tedy trasy, po kterých projedete jen na zemní plyn. V loňském roce se rozhodla toto prokázat posádka Rainera Zietlowa. Dohodla se s jedním z předních světových výrobců měřicí techniky Endress Hauser, která projekt podpořila finančně a objíždí autem na zemní plyn téměř všechny světadíly. Čtyřčlenná posádka se pokusí o zápis do Guinessovy knihy rekordů, aby dokázala, že se dá projet na ekologicky čisté palivo napříč pěti kontinenty. V dubnu 2007 měla výprava za sebou ujetých už 45 000 km, během nichž se potvrdila dostupnost a nízká cena plynu po celém světě. V tomto ohledu je CNG nadějí mnoha metropolí, v současné době plných zplodin z výfuků benzinových a dieselových motorů. Zemní plyn je všude dostupný a levný. V Iráku např. posádka naplnila nádrž plynem za méně než jeden eurocent. Současně se nikde nesetkala s tím, že by zemní plyn nemohla doplnit. Po 178 dnech na cestě výprava navštíví Prahu a Česká plynárenská unie spolu s firmou Endress Hauser a agenturou GSMA se rozhodla posádku přivítat 17. května v 10 hodin na Václavském náměstí.

* Takže dnes už neplatí, že není kde plyn natankovat?

U nás bude do konce roku 20 plnicích stanic CNG. Obecně se předpokládá, že během 12 let jich bude vybudováno až 400. Stovku se jich zavázaly za určitých podmínek vybudovat plynárenské společnosti. Navíc vozy dnes mají kombinované palivové systémy, pouhým tlačítkem na palubní desce přepnete na benzín (některé vozy se přepínají automaticky) a vždy k čerpací stanici dojedete. Na zemním plynu vždy ušetříte, jeho cena je téměř poloviční. 1 m3 CNG odpovídá 1 litru benzínu, ale zaplatíte za něj 15-16 korun. Navíc je dnes již dostupná možnost pořízení vlastní plničky např. u garáže domu, protože je stejná spotřební daň na zemní plyn pro vytápění i pro dopravu, a je dokonce nulová.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů