Čtvrtek, 28. března 2024

Australský pivovar vyrobí z odpadních vod elektřinu

Australský pivovar vyrobí z odpadních vod elektřinu

Canberra - Australští vědci hledají způsob jak využít odpadní vody z pivovarů k výrobě elektrické energie s pomocí bakterie konzumující cukr. O technologickém experimentu vědců z univerzity v australském Queenslandu informuje dnes agentura AP.

Výzkumníci instalovali v pivovaru Foster nedaleko queenslandské metropole Brisbane palivovou buňku; je to fakticky baterie, v níž jistá bakterie spotřebovává vodorozpustný odpad z pivovaru, jako je cukr, škrob či alkohol.

Baterie produkuje jak elektřinu, tak čistou vodu, uvedl odborník na odpadní vody Jurg Keller. Palivová buňka o obsahu 2500 litrů bude 250krát větší než prototyp, jejž vědci úspěšně tři měsíce zkoušeli v univerzitní laboratoři, dodal.

"Pivovarské odpadní vody jsou zvláště dobrým zdrojem, protože jsou biologicky velmi odbouratelné... a jsou vysoce koncentrované, což pomáhá při zlepšování výkonu buňky," zdůraznil Keller.

Pivovarnická buňka by podle jeho mínění mohla produkovat dva kilowatty energie, tedy dostatek pro provoz domácnosti, a tato technologie by mohla být případně použita i v jiných pivovarech a vinařských závodech v majetku skupiny Foster.

"Nebude vyrábět ohromné množství energie - jde především o zpracování odpadních vod, z něhož je vedlejší výhodou výroba elektřiny," sdělil Keller.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů