Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

V historické vesnici řemesel a umění v Ostré u Lysé nad Labem proběhne 5. května od 10 do 17 hodin akce Den koně / Farmářská řemesla. Na programu jsou ukázky skoků, westernů, drezúry, lukostřelecký jezdecký turnaj, jezdecká představení nebo trikové ježdění.
Tel.: 325 551 235, www.horoskop.cz/bota

Už 35. ročník pochodu Přes tři hrady a 23. ročník Přes tři hrady na kole se koná v sobotu 5. května v Sopotnici na Orlickoústecku. Start a cíl bude na obecním hřišti, pěší trasy měří 15, 30, 50 km, cyklotrasy 30, 50, 100, 150 km a trasa pro horská kola 30 až 50 km. Turisty, kteří se vydají po svých, čeká cesta přes Potštejn, Litice, Žampach a Lanšperk.
Tel.: 605 740 037, www.kct-sopotnice.com

Tradičního Vítání ptačího zpěvu, které pořádá Agentura ochrany přírody a krajiny spolu s městem Havlíčkův Brod, se můžete zúčastnit v sobotu 5. května od čtyř hodin ráno. Akce začíná v městském parku před základní školou Sady, vycházka přírodou s ornitology skončí v sedm hodin u Pivovarského rybníka, kde se dočkáte ukázky odchytu a kroužkování ptáků.
Tel.: 569 497 109, www.muhb.cz

Výlet pro rodiče s dětmi na Velký a Malý Kosíř připravilo centrum ekologických aktivit Sluňákov na úterý 8. května od 9.45 hod. Sraz je na nádraží v Čelechovicích na Hané, ležících nedaleko Prostějova. Pokud se předem přihlásíte, zúčastníte se her o přírodě, poznáte pověst o králi Ječmínkovi, budete poslouchat mravence a hledat vzácné květiny.
Tel.: 585 378 345, www.slunakov.cz

Filmový festival Otevři oči!
Ve dnech 11.-12. května proběhne v Praze v kině Aero první ročník mezinárodního filmového festivalu o právech zvířat, který je prvním svého druhu v Evropě. Součástí festivalu bude i fotografická soutěž pro veřejnost. Po skončení celé akce bude festival putovat po vybraných kinech v dalších městech ČR i na Slovensku.

Evropská komise otevírá veřejnou konzultaci, která navazuje na nedávno přijatou Energetickou politiku pro Evropu. Vyzývá v ní zainteresované strany, aby se vyjádřily k tomu, jak by měl být nastaven systém biopaliv v kontextu jeho udržitelnosti, jak by měly být monitorovány dopady využívání půdy, jak by mělo být podporováno užívání biopaliv druhé generace a jaké další akce jsou nutné k tomu, aby bylo dosaženo podílu 10 % biopaliv  na celkové spotřebě pohonných hmot v roce 2020. Veřejná konzultace je otevřena do 4.června 2007.

Od 1.7.2007 má dojít k úplné liberalizaci trhů s energiemi, tedy k jejich otevření i pro domácnosti. Pro průmyslové odběratele je trh otevřený již od 1.7.2004. Evropská asociace řemesel, malých a středních podniků (UEAPME) však opakovaně upozorňuje, že stávající struktury ve většině zemí EU opravdovou možnost volby MSP nedávají. V návaznosti na výzvu jarního evropského summitu připravuje Evropská komise právní úpravu, která by se měla zabývat oddělením výroby od provozování přenosové infrastruktury (tzv. unbundling).

Evropský parlament dnes vytvořil nový výbor, který se bude zabývat problematikou klimatických změn. Důvodem vzniku výboru je potřeba shromáždit a sladit stanoviska jednotlivých parlamentních výborů a dalších aktérů věnujících se této problematice. Výbor bude pracovat od května 2007 po 12 měsíců. Mezi pravomoci výboru by mělo patřit předkládání návrhů na budoucí integrovanou politiku EU v oblasti změn klimatu a koordinovat postoje EP při jednáních o mezinárodním rámci politiky klimatu po roce 2012.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů