Sobota, 20. dubna 2024

Stavba druhé dálnice na Moravu vázne

Stavba druhé dálnice na Moravu vázne
To téma by mohlo zvlášť zajímat ministra Martina Římana, který žije ve Frýdku-Místku nebo "Valacha" Mirka Topolánka: Kdy se konečně dostaneme na Moravu a Slezsko jinak než po stále ucpané brněnské dálnici D1?

Zpráva, kterou včera ministři schvalovali, není v tomto směru pro oba jmenované nijak povzbudivá: Jako členové současné vlády se po nové komunikaci mezi Libercem, Hradcem Králové a Olomoucí neprojedou.

Přitom stát i kraje tvrdí, že tento tah z Čech na Moravu je po D1 prioritou. Realita ale za sliby pokulhává. Pardubický kraj nemá ani po více než šesti letech jednání jasno, kudy dálnice povede. Několik obcí blokuje stavbu vyhlášením stavební uzávěry na svém území. A stát zatím ani nezačal shánět peníze.

Nevím, neznám, netuším

"Ta silnice má problémy s územním řízením a není ve stavu, kdy by se dalo hovořit o nějaké hlubší přípravě. Ani zatím není přesně jasné, kolik stavba celé rychlostní silnice R35 bude stát," říká dnes již bývalý šéf Státního fondu dopravní infrastruktury Pavel Švagr.

Z pohledu alternativy k dálnici D1 je nejdůležitější ta část, která má u Hradce Králové navázat na dálnici D11 z Prahy a pokračovat na Vysoké Mýto a Mohelnici. Tam se pak napojí na již postavenou část směrem na Olomouc.

Právě u Hradce už silničáři začali minulý měsíc stavět krátkou tříkilometrovou "přípojku" k dálnici D11. Komunikace za 1,9 miliardy korun sice bude otevřena už v listopadu 2009, ale řidičům mířícím na Moravu příliš nepomůže. Její pokračování je totiž stále ve hvězdách. Za vše může rozporuplné rozhodování Pardubického kraje. Ten v části trasy silnice kolem Vysokého Mýta během dvou let odsouhlasil dvě protichůdné varianty silnice. Nejdříve severní, pak jižní. Jenže ani ta se jim nezdála, a tak ještě ten samý den zastupitelé odhlasovali, že si nechají lhůtu na vypracování další studie, jestli přece jen není severní trasa lepší.

"Prostě hledáme kompromisní řešení, lhůtu jsme si dali do příštího jara," říká krajský radní pro dopravu Ivo Toman. Kompromisní řešení už kraj přitom hledá více než šest let. Za tu dobu mohla silnice ulevit třeba Vysokému Mýtu - jenže takto stále není jasné, jestli jeho obchvat povede z jihu nebo ze severu.

Obce proti dálnici

A aby vše nebylo příliš jednoduché, do problémů se vložilo i několik zdejších obcí - loni v prosinci, ještě za platnosti starého stavebního zákona, vyhlásily stavební uzávěru na stavbu dálnice. Nynější novela by jim to již neumožnila. "Teď obce dostaly od krajů dopisy, že jednaly v rozporu se zákonem a své územní plány musí upravit. To však není pravda, obce nic neopraví a vše dojde až k Ústavnímu soudu," říká Michal Bernard z Ekologického právního servisu. Obce se spoléhají na to, že v podobném případě už u Ústavního soudu uspěla obec Pozlovice u Luhačovic. Tato metoda boje proti stavbě dálnic je přitom nyní aktuální po celé zemi - třeba u druhé části R35 v Českém ráji.

Jedna z chystaných variant silnice R35 vedoucí skrz Český ráj navíc vadí i ekologickým sdružením. A ta dokážou stavbu zbrzdit o několik let. Kdyby například aktivisté neblokovali stavbu úseku dálnice D8 z přes České středohoří, dalo by se už dnes dojet po souvislé dálnici z Prahy až do Drážďan. Nyní je ale jasné, že celá dálnice bude hotova až v roce 2010.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů