Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

V návaznosti na rozhodnutí Summitu EU v březnu týkající se cílů pro podíl obnovitelných zdrojů energií na celkové výrobě energií, vypsala Evropská komise veřejnou konzultaci týkající se výroby a využívání biopaliv. V rámci konzultace pokládá Komise 4 základní otázky:
Jak by měl být navržen systém využívání biopaliv, aby byl dlouhodobě udržitelný?
Jak by měly být monitorovány celkové dopady pěstování surovin pro biopaliv na využívání půdního fondu?
Jak by mělo být podporováno využívání biopaliv druhé generace?
Jaké další kroky je potřeba podniknout knaplnění cíle, aby biopaliv tvořila do roku 2020 závazně 10 % celkové spotřeby benzinu a nafty?
Uzávěrka veřejné konzultace je 4. června 2007. Své příspěvky můžete posílat na TREN-BIOFUELS-CONSULTATION@ec.europa.eu.
http://www.cebre.cz/cz/archiv-zprav/zprava-1146/?newsletter=1&datum=1178123274

VRATISLAVICE N. N. - V naprostý konec kulturních akcí na vratislavickém koupališti Sluníčko vyústil spor provozovatele areálu s místními obyvateli. Hlasitá reprodukovaná hudba minulou sezonu vyvolala dokonce petici. Nadměrný hluk potvrdila i hygiena.   „Kulturní akce letos nebudou. Jsou pro nás ve skutečnosti kontraproduktivní,“ uvedl správce koupaliště Ivan Šmerda. Zájmové sdružení Sluníčko se loni pokusilo pravidelnými večerními koncerty a promítáním oživit léto v městském obvodu. Jejich snaha byla ale odměněna pokutou za hluk.

Městský soud v Praze dnes zamítl správní žalobu, v níž se německá firma Münchner Recycling GmbH odvolávala proti rozhodnutí ministra životního prostředí nepustit její odpad ke spálení do liberecké spalovny. ČTK o tom dnes informoval mluvčí Jakub Kašpar. O dovoz odpadů ke spálení požádala společnost v srpnu roku 2004, ale tehdejší ministr životního prostředí Libor Ambrozek žádost odmítl. A to i přesto, že liberecká spalovna o obchod stála. Německá společnost Münchner Recycling GmbH plánovala do Liberce přepravit až 6000 tun mechanicky upravených odpadů.
Ministerstvo tvrdí, že by se měly odpady likvidovat na místě vzniku a pravidla volného trhu by se na ně vztahovat neměla. Země EU mohou v současnosti dovoz odpadu ze zahraničí odmítnout, připravovaná nová evropská norma by jim tuto možnost ale mohla vzít. Česko proto v současnosti hledá spojence ke změně připravovaného předpisu.

Reklama Mountfieldu z přelomu února a března, upozorňující na "skokový" nárůst cen kvůli změnám ekologických předpisů EU, byla neetická a klamavá. Konstatovala to Rada pro reklamu, které si na reklamy stěžovalo ministerstvo životního prostředí. O rozhodnutí informoval mluvčí ministerstva Jakub Kašpar. Společnost Mountfield si ale za svým tvrzením stojí a zvažuje odvolání.

Potenciální hrozbou pro ekonomiku je podle ministra průmyslu Martina Římana závazné zvýšení podílu obnovitelných zdrojů na primárních zdrojích energie, které nedávno přijala Evropská rada. "Jsem přesvědčen, že možnosti využití obnovitelných zdrojů jsou přeceňovány," řekl ministr na konferenci Eko-Energie. Ministr nechal zpracovat analýzu, ze které prý plyne, že pro pokrytí 20 % celkové spotřeby primárních zdrojů energie z biomasy by se musela využít veškerá dřevní hmota lesů a orná půda. Jak ale známo, biomasa není jediným možným zdrojem.

Tématem Zdravých municipalit pro měsíc květen bude problematika nekuřáckých veřejných prostorů
Čtvrté Téma měsíce v letošním roce bude zaměřeno na problematiku nekuřáckých veřejných prostor. Nemoci způsobené užíváním tabáku zapříčiní v ČR ročně 18 000 úmrtí. Z toho řádově stovky (kolem 1 500) zaviní pasivní kouření. Pasivní kouření způsobuje stejné nemoci jako kouření aktivní, tedy především kardiovaskulární, nádorová a chronická plicní onemocnění, ale i nemoci týkající se všech částí těla. Výrazný je podíl pasivního kouření na cévních nemocech. V rámci EU se počítá s nekuřáckými veřejnými prostory do několika let..
Světový den bez tabáku vyhlásila Světová zdravotní organizace (WHO) poprvé v roce 1988. Členové NSZM ČR tuto kampaň aktivně podporují od roku 2000. Přestože kampaň každoročně připadá na poslední květnový den, obyvatelé mnoha Zdravých měst a obcí se mohou zúčastnit nejrůznějších zábavných a sportovních akcí, zaměřených na prevenci kouření a na propagaci zdravého životního stylu, prakticky už od začátku května. V roce 2006 podpořilo celosvětovou kampaň celkem 21 členů NSZM ČR.

Týden udržitelného rozvoje (14.5.–20.5.), který bude letos věnován tématu Udržitelné dopravy, každoročně pořádá Ministerstvo životního prostředí ČR ve spolupráci s Francouzským velvyslanectvím a dalšími zeměmi, které projeví zájem účastnit se na jeho realizaci. Letos se na organizaci budou podílet např. velvyslanectví Velké Británie, Švédska a Švýcarska, jedním z důležitých partnerů a účastníků jsou také Zdravá města, obce a regiony.

Více jak 250 účastníků 12. výroční konference mezinárodní asociace Energie-Cités hostilo rumunské město Brasov ve dnech 25. - 27.4. Zástupci obcí, regionů, odborných partnerů a podnikatelů společně diskutovali aktuální otázky zásobování energií, úspory energie a způsoby, jak efektivně změnit závislost na drahých fosilních palivech a zvýšit podíl tzv. obnovitelných zdrojů energie. Na tomto významném setkání prezentovalo svůj úspěšný postup také Zdravé město Litoměřice a Národní síť Zdravých měst ČR, jejichž zkušenosti sloužily také jako modelový příklad pro další města a regiony.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů