Pátek, 29. března 2024

Ekologicky už i v Česku, v Hostětíně s Philipsem

Ekologicky už i v Česku, v Hostětíně s Philipsem
Společnost Philips představila instalaci nového ekologického systému veřejného osvětlení, prvního svého druhu v České republice, v listopadu loňského roku v modelové ekologické vesnici Hostětín na Uherskohradišťsku. Nová technologie přináší úsporu energie až o polovinu a výrazně tak přispívá ke snižování emisí CO2.

Modelová ekologická vesnice Hostětín je první obcí v České republice, jež využívá nový systém ekologického osvětlení Philips CosmoPolis. Zařadila se tak po bok dalších evropských měst a městských částí, ve kterých byl systém CosmoPolis nainstalován v rámci pilotních projektů na podporu úspor elektrické energie. V Hostětíně byly také použity nejmodernější vysokotlaké sodíkové výbojky Master SON-T PIA Plus. "Nahrazení energeticky neefektivního osvětlení přinese Hostětínu úsporu energie až o 47 % - z původních 13 734 KWh spotřebovaných v roce 2005 na plánovaných 8769 KWh v roce 2007. Nahradili jsme zastaralé rtuťové a standardní sodíkové výbojky a málo účinná, částečně i poškozená svítidla moderními světelnými zdroji v efektivních svítidlech," uvedl Jiří Kolařík, market segment manager společnosti Philips Česká republika.

Nové veřejné osvětlení v Hostětíně využívá instalaci zejména vysokotlakých sodíkových výbojek, které jsou z hlediska provozních nákladů dvakrát efektivnější než původní rtuťové výbojky. K tomu se přidává systém CosmoPolis, jenž představuje naprostý průlom v technologii veřejného osvětlení. Zahrnuje dva typy výbojek - CosmoWhite a CosmoGold. V Hostětíně je využit typ CosmoWhite, který produkuje teplé bílé světlo (2600-2850 Kelvinů v závislosti na poloze svícení), jež přináší do centra obce vysoký zrakový komfort díky vysokému barevnému podání a současně příjemné teplotě chromatičnosti. CosmoGold vydává žluté světlo s teplotou barvy 2000 Kelvinů a poskytuje funkční žluté světlo s barevným podáním na úrovni sodíkových výbojek.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů