Pátek, 19. dubna 2024

Ekologové na Vsetínsku ukončili jarní sledování sov

Ekologové na Vsetínsku ukončili jarní sledování sov

Val. Meziříčí (Vsetínsko) - Ochránci přírody z Valašského Meziříčí na Vsetínsku ukončili v těchto dnech pravidelné jarní sledování výskytu sov. Během dvou týdnů nahlédli do 63 budek rozmístěných po celém Vsetínsku. Přibližně třetina z nich je obsazena. Jejich nejnavštěvovanějšími obyvateli jsou puštíci obecní, v několika budkách pro poštolky zahnízdil i vzácnější kalous ušatý. ČTK to sdělil mluvčí valašskomeziříčské radnice Josef Beneš.

Kromě obsazenosti budek a druhové skladby sledovali ekologové také počet mláďat, která následně kroužkují. "Obvykle na každý pár připadají v průměru tři mláďata. Letos jsme objevili hodně hnízd, kde rodiče vyvedli čtyři nebo dokonce pět mláďat," uvedl ornitolog Miroslav Dvorský.

Populace puštíků na území okresu Vsetín je podle jeho slov stabilní. Vyšší počet mláďat přičítá dostatku potravy a mírné zimě. Základ potravy puštíků tvoří drobní polní a lesní hlodavci, v menší míře i ptáci, žáby a další živočichové. Stávají se tak přirozeným pomocníkem zemědělců a lesníků v boji proti škůdcům.

Sledování sov se na Vsetínsku provádí od roku 1985. "Tehdy jsme instalovali odolné plastové budky, které později nahradily ptačí příbytky ze dřeva. Jejich životnost je ale kratší. Po šesti letech zjišťujeme, že bude nutné je opravit nebo zcela vyměnit," řekl ornitolog.

Ke hnízdním budkám se ekologové vrátí ještě na podzim. Při jejich pravidelném čištění budou pod vedením pracovníka Muzea regionu Valašsko Tomáše Kašpara zkoumat obsah vývržků, což jsou nestravitelné zbytky potravy puštíků. Z nich lze zjistit, jaké druhy živočichů jsou v daném teritoriu zastoupeny.

Ve vývržcích se dosud podařilo nalézt zbytky 40 druhů drobných savců, deseti druhů netopýrů, tří druhů plchů, 69 druhů ptáků a 18 druhů obojživelníků. "K nejvzácnějším patřili netopýři, plch velký nebo myšivka horská, jejíž výskyt v Beskydech jsme potvrdili právě na základě nálezu v potravě puštíků," dodal Kašpar.

Michaela Bradová

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů