Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Mobilní telefony prý zhoršují globální oteplování planety. K tomuto závěru dospělo vědecké fórum, které v sobotu uzavřelo svou práci v kolumbijském městě Manizales. Na setkání věnovaném problematice udržitelného rozvoje, které uspořádala Manizaleská univerzita, se sešlo kolem 50 vědců. "Mobilní telefony fungují díky radiofrekvencím, které vytvářejí energii," uvedl jeden z účastníků setkání Caracol Jorgé Reynolds a upozornil, že denně se na světě odehraje tolik hovorů, že by mohly klima ovlivňovat.

V letošním roce Čína investuje 29.6 miliardy juanů do vodní výstavby
Podle informací z čínského ministerstva vodohospodářství, v letoším roce Čína investuje 29.6 miliardy juanů do posilování přehrad, zajištění bezpečnosti pitné vody na venkově, šetření vodou v zavlažovaných oblastech.
 
Evropská komise otevřela veřejnou konzultaci v oblasti dalšího snižování emisí CO2 z osobních automobilů a lehkých užitkových vozidel. Komise zveřejnila  dvě související sdělení: „Výsledky přezkumu strategie Společenství na snižování emisí CO2 z osobních automobilů a lehkých užitkových vozidel“  a „Rámec právní úpravy pro konkurenceschopnost automobilového průmyslu ve 21. století“. V jejich rámci představuje Komise svůj cíl – snížit emise CO2 z nových automobilů na 120 g/km do roku 2012 díky technologickým vylepšením motorů a většímu využívání biopaliv. Prostřednictvím konzultace chce Komise získat názory a nápady týkající se provádění navrhované strategie a možné podoby budoucí legislativy. Velmi vítané budou příspěvky využitelné při posuzování dopadů – přínosy a náklady provádění jednotlivých prvků strategie. Konzultace je otevřena do 30. června 2007.

Evropská komise přijala střednědobou hodnotící zprávu k 6. akčnímu plánu EU pro životní prostředí, která si všímá dosažených výsledků za období od roku 2002 a upřesňuje cíle a plány do roku 2012. Potvrzuje čtyři prioritní oblasti, který mi jsou boj proti změnám klimatu, zachování biodiverzity a ochrana přírody, snižování dopadů stavu životního prostředí na zdraví a zvrácení současného špatného řízení využívání přírodních zdrojů a nakládání s odpady. V nejbližším období se Komise zaměří na implementaci akčního plánu pro zachování biodiverzity, který byl přijat v roce 2006. Dále se bude zabývat přijetím opatření v oblasti průmyslových a dopravních emisí, implementací REACH a realizací tématických strategií v oblasti využívání přírodního bohatství a prevenci vzniku odpadů a jejich recyklací. Jedním z kroků bude i přijetí akčního plánu pro udržitelnou spotřebu a výrobu.

Švédská konzultační firma Sweco AB koupila od německého vlastníka Dorsch holding českou projektovou a inženýrskou jedničku Hydroprojekt CZ. Kupní částka nebyla zveřejněna. Firma pracuje v oboru vodního hospodářství, hydroenergetiky, ochrany a tvorby životního prostředí a zaměstnává 270 pracovníků. Působí i na Slovensku a v Rusku. Sweco je ve Skandinávii největší konzultační firmou v oboru vodárenství a hydroenergetiky.

Ve Staré huti v Adamově na Blanensku se v sobotu 12. května v 8.30 hod. koná akce Setkání ve střední části Moravského krasu. V 11 hod. bude otevřena nově rekonstruovaná naučná stezka Josefovské údolí - Stezka Rudolfa Burkhardta mezi Starou hutí a jeskyní Býčí skála s odborným výkladem. Doprava mezi Adamovem a Býčí skálou bude zajištěna historickým autobusem.
Tel.: 516 410 470, www.blansko.cz/kultura

Nový Ekokoutek ve zlínské zoo najdete v blízkosti dětského hřiště. Zaměřuje se na třídění odpadu, jeho součástí je i labyrint z recyklovaného papíru. Zábavnou formou si v něm procvičíte logické myšlení.
Lukovská 112, Lešná, tel.: 577 914 180, www.zoozlin.eu

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů