Čtvrtek, 28. března 2024

Nižbor pamatoval na evropskou směrnici

Nižbor pamatoval na evropskou směrnici
Obec Nižbor nedaleko Berouna přistoupila k výstavbě kanalizace a čistírny odpadních vod (ČOV). Ačkoliv v obci nyní bydlí zhruba 1600 lidí, místní zastupitelstvo chtělo s předstihem dostát evropské směrnici, která sídlům nad dva tisíce ekvivalentních obyvatel ukládá povinnost mít do roku 2010 komunální ČOV. V Nižboru totiž očekávají, že za tři roky se tam tento limitní počet obyvatel překročí.

"O stavbě čistírny v Nižboru se mluví už dvě desítky let. Získat dotaci se nám však podařilo až v roce 2005," říká starostka Kateřina Zusková. Kanalizace a ČOV v Nižboru je spolufinancována Evropským fondem pro regionální rozvoj - Operačním programem Infrastruktura (OPI) a Státním fondem životního prostředí. Celkové náklady na stavbu činí 86,252 mil. Kč. Dotace z OPI je ve výši 75 % (64,689 mil. Kč) a dotace ze SFŽP ve výši 10 % (8,625 mil. Kč) z uznatelných nákladů. Fond zároveň obci na stavbu přidělil půjčku ve výši 5 %. Podmínkou získání dotace je, že Nižbor pokryje zbylých 10 % nákladů z vlastních zdrojů.

Zhotovitelem stavby je kladenská společnost MAO, s. r. o., projekční část stavby provedla společnost Milota, která patří do holdingového uspořádání společnosti MAO. Dozor a řízení projektu má na starost akciová společnost D-Plus projektová a inženýrská. Stavba byla náročnější o to víc, že čistírnu kvůli hrozbě povodní bylo nutné umístit nad hladinu případné stoleté vody. Společnost MAO se problematice čistíren odpadních vod věnuje od roku 1995 a ČOV v Nižboru je v pořadí již osmou její stavbou tohoto druhu. "Většina námi projektovaných čistíren je spojena se splaškovými kanalizacemi. Vedle toho samozřejmě v rámci vodohospodářských staveb projektujeme i ostatní kanalizační systémy - a pochopitelně i vodovodní řady," říká ředitel společnosti Milota Ing. Milan Molík.

ČOV a nová kanalizace v délce 11,4 km se v Nižboru začaly stavět v červenci roku 2005, přičemž už na přelomu let 2006 a 2007 tam byl zahájen zkušební provoz čistírny. Ten by měl být ukončen v závěru letošního roku, kdy ČOV přejde to trvalého provozu.

Stavby tohoto druhu obvykle rušivě zasahují do běžného života místních občanů. Firma MAO vychází ze zkušeností, které za dobu své šestnáctileté existence nasbírala, a před každou etapou prací písemně o všech okolnostech stavby informuje místní občany. Ti obyvatelé Nižboru, kterých se různá omezení dotknou bezprostředně, jsou informováni osobně. Společnost MAO pro průběžné dotazy z řad veřejnosti dokonce vyčlenila část svého klientského servisu.
Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů