Středa, 24. dubna 2024

Mobilem k nápravě

Jako nejlepší elektronická služba byla letos v soutěži Zlatý erb o nejlepší webové stránky a elektronické služby měst a obcí vybrána služba Lokální MMS-ing.
Mobilem k nápravě
Zavedla ji Městská část Praha 6, jejíž úřad tak lidé mohou pomocí fotografií z mobilních telefonů informovat o různých nešvarech. Například o nepořádku v ulicích či o špatném parkování.

P rojekt MMS-ing vhodně doplňuje program Prahy 6 Čistá šestka. Podle tiskového mluvčího této městské části Martina Šalka se vyšlo z úvahy, že obyvatelé Prahy 6 jsou ochotni podílet se na řešení problémů spojených s úklidem a pořádkem. Navíc obliba a rozšířenost mobilních telefonů s fotoaparátem stále roste - tak proč toho nevyužít?

Problematiku čistoty a pořádku radnice sice má za svou prioritu. Ale čtyři inspektoři životního prostředí a třicet strážníků městské policie nemůže být na všech místech Prahy 6 najednou. Zejména když Praha 6 je s rozlohou 41 km2 územně největší městskou částí v celé metropoli.

JAK TO VYPADÁ V PRAXI

Narazí-li občan na rozbité lavičky, převrhnuté popelnice, pomalovanou fasádu, začínající skládku či jiný problém tohoto druhu, vyfotografuje vše svým mobilním telefonem a odešle MMS na e-mailovou adresu mms@praha6.cz. Zároveň do textu připíše údaje, které poslouží k identifikaci místa. Pořídit snímek lze samozřejmě také digitálním fotoaparátem a následně jej odeslat z počítače. Pak je však cesta na web o něco delší.

Jakmile je fotografie přijata do administračního systému radnice, odpovědní pracovníci u ní označí datum přijetí a osobu či subjekt odpovědný za zjednání nápravy. Neporušuje-li snímek zákon na ochranu osobních údajů, radnice jej umístí na své volně přístupné webové stránky do příslušné sekce služby lokální MMS-ing. Jak však počátkem dubna v Hradci Králové na konferenci Internet ve státní správě a samosprávě při přebírání ceny v soutěži Zlatý erb starosta Prahy 6 Mgr. Tomáš Chalupa zdůraznil, občané radnici mile překvapili a prakticky žádné nevhodné, nepublikovatelné snímky neposílají.

Vzápětí poté, kdy je vyfotografovaný nešvar odstraněn, objeví se na webu u příslušné vystavené fotografie i datum řešení (nebo důvod, proč konkrétní situaci řešit nelze). Případně je uvedena instituce, která za řešení problému zodpovídá.

První fotografie se na webu objevila 26. listopadu 2006. Tehdy šlo o díru ve vozovce. Stý snímek poslala všímavá občanka 4. dubna 2007, což dokládá, že nová služba se velmi rychle ujala a občané ji vzali za svou. Přispěl k tomu jistě i fakt, že reakce na jejich připomínky bývá zpravidla rychlá a k nápravě obvykle dochází brzy.

ZÁKON PLATÍ I PRO VÍTĚZE

Zatímco nápad Prahy 6 patřil k nejpříjemnějším překvapením 9. ročníku soutěže Zlatý erb, zaznamenat je třeba i jedno nepříjemné zjištění. Upozornil na ně porotce Ing. Oldřich Kužílek. Podle jeho slov totiž míra neplnění povinnosti zveřejňovat zákonem předepsané informace je u měst a obcí přímo alarmující. V případě měst dokonce ještě vyšší než u obcí, které statut města nemají. Nejhorší to bylo u informací o zpracování osobních údajů, které u 14 měst hodnocených ve finále chyběly v 93 % případů. Ale ani u výroční zprávy, která ze sledovaných položek dopadla v hodnocení nejlépe, není možné se spokojit s mírou neplnění 50 % u měst a 43 % u obcí.

V příštím ročníku by porota proto měla k tomuto hledisku přihlížet a upravit kritéria soutěže tak, aby nerespektování této povinnosti výrazně ovlivnilo umístění v soutěži, případně vůbec znemožnilo úspěch.

AUTOR: JAROSLAV WINTER


Příklad úspěšně využité služby Lokální MMS-ing

Vrak auta

Na spojnici mezi Petrinami (ul. Na Okraji) a Veleslavinem, pod zeleznymi schody k ulici Pod Petrinami pokracuje cesta "polni" cestou pod zeleznicni trat. Na teto cca 200 m dlouhe blative ceste je od zacatku tydne vrakoviste, take je tam dobre citelna znacka vozu.

Oznámeno: 29. 03. 2007 Stav: vyřešeno

Postup řešení: 02. 04. - 10:57 - Dne 29. 3. 2007 bylo provedeno místní ohledání za účelem vyřešení rozbahněné cesty z ul. Pod Petřinami k železničnímu viaduktu. Při místním ohledání pracovníci odboru péče o prostředí zdokumentovali nejen Vámi uvedené zbytky vozidla, ale i ostatní různorodý odpad, který byl rozházen podél této komunikace. Dne 31. 3. 2007 byl veškerý odpad odklizen.

ZDROJ:HTTP://WWW.PRAH6.CZ/MMS/
Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů