Pátek, 19. dubna 2024

V Českých Budějovicích vytřídí za rok v průměru dvakrát méně odpadu na obyvatele než v Písku

V Českých Budějovicích vytřídí za rok v průměru dvakrát méně odpadu na obyvatele než v Písku

ČESKÉ BUDĚJOVICE/PÍSEK – V Českých Budějovicích bylo za rok 2006 vytříděno v průměru dvakrát méně odpadu než v Písku. Na jednoho obyvatele Českých Budějovic připadá v přepočtu 20 kilogramů vytříděného papíru, plastu a skla. Na obyvatele Písku je to 40,5 kilogramu. V oblasti třídění skla jsou si města téměř rovna, ovšem město Písek poskytuje k recyklaci dvakrát více papíru a téměř třikrát více plastu. Jeden obyvatel Písku také za rok vyprodukuje o 34 kilogramů směsného komunálního odpadu méně než jeden obyvatel Českých Budějovic. Uvádí to „Srovnávací studie odpadového hospodářství měst České Budějovice a Písek“, kterou vypracovala Jitka Straková z českobudějovické pobočky sdružení Arnika.

 

Studie ukazuje, že pokud se budou chtít České Budějovice v míře třídění odpadu přiblížit Písku a naplňovat tak cíle POH (Plánu odpadového hospodářství) Jihočeského kraje a Českých Budějovic a snížit ekonomickou zatíženost města současným systémem odpadového hospodářství, neobejdou se bez ambiciózních projektů zahrnujících moderní zařízení na svoz, shromažďování, třídění a úpravu odpadu. Studie ve svých závěrech dále konstatuje, že se České Budějovice v budoucnosti neobejdou bez fungující sítě sběrných dvorů a moderní linky na dotřídění odpadu, která zajistí bezproblémový odbyt odpadové suroviny.

Rozdíly v používaných technologiích se podle Strakové významně promítají i do financování. „Zatímco České Budějovice musí na nakládání s odpady doplácet, písecký systém dotace z městského rozpočtu nepotřebuje. Projekty třídících a dotřiďovacích linek jsou totiž financovány za spoluúčasti státu a další možnosti plynou z grantů Evropské unie,“ vysvětluje autorka studie.

Podle Arniky je důležitá také osvěta, která zajistí informovanost obyvatel a povede k navýšení míry třídění odpadu ve městě. „V Písku byla  zahájena intenzivní informační a osvětová činnost již na konci 90.let, zatímco České Budějovice začaly lidem vysvětlovat význam třídění odpadů až v roce 2005. Zkušenosti ze zahraničí ukazují, že pro zvýšení výkonnosti recyklačního systému města nebo obce jsou nejzásadnějšími faktory informační a osvětová činnost, technologie sběru odpadu a technologie (efektivnost) shromažďování a třídění odpadu pro pozdější zpracování,“ říká Jitka Straková.

Studie Arniky odhalila také významné rozdíly v nakládání s odpady v obou městech. Zatímco v Českých Budějovicích jsou odpady volně sypány na nákladní auto, v Písku je lisují již během svozu. Na českobudějovické skládce se pak odpady třídí ručně, kdežto písecká je vybavena dotřiďovací linkou.

 

Přílohy:

 

1)      Srovnávací studii odpadového hospodářství měst České Budějovice a Písek Vám na požádání zašleme e-mailem. Stejně tak i přehledné grafy a tabulky porovnávající produkci odpadu v obou městech.

 

2)      Další informace o odpadech se dozvíte na adrese: odpady.arnika.org

 

3)      Další informace o schvalování Plánu odpadového hospodářství Jihočeského kraje se dozvíte zde: ceskebudejovice.arnika.org

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů