Pátek, 29. března 2024

Raket se Češi bojí, radar ale odmítají

Raket se Češi bojí, radar ale odmítají
Americký radar odmítá 61 procent Čechů, zhruba stejný počet lidí si zároveň myslí, že proti hrozbě raketových útoků by se Česko chránit mělo. Vyplývá to z čerstvého průzkumu, jenž pro ministerstvo zahraničí zpracovala agentura Factum Invenio a který mají HN k dispozici.

"Mezi únorem a květnem nedošlo ve veřejném mínění k žádným významným posunům. Budoucí pohyb bude zřejmě záviset na vyjednaných podmínkách umístění radarové stanice," stojí v analýze Factum Invenio.

Na odporu veřejnosti k radarům mnoho nemění ani možnost, že by nad protiraketovou obranou převzala záštitu Severoatlantická aliance.

Myslíme si svoje

Názory politiků na radarovou stanici zajímají jen menšinu voličů. Výjimkou je jen prezident Václav Klaus. Za nejdůvěryhodnějšího politika ho v souvislosti s jeho názory na radar považuje 52 procent lidí. "Chcete-li, říkám ano. Po doladění tisíců detailů," odpověděl v nedávném rozhovoru pro HN na přímý dotaz, zda osobně souhlasí s vybudováním radaru v Česku.

Podle většiny lidí (61%) by vláda měla výměnou za zapojení Česka do systému protiraketové obrany požadovat po Spojených státech zvýšené bezpečnostní záruky i jistotu, že radarová stanice neohrozí životní prostředí (48 %).

Třetina lidí by výměnou chtěla zrušení víz pro cesty do USA.

Zájem hlavně o zdraví

I když téma radarů hýbe českou politickou scénou už řadu měsíců, na rozhodování voličů, komu dát v dalších volbách svůj hlas, má podle průzkumu Factum Invenio jen minimální vliv.

"V případě volebního rozhodování převažují domácí témata. Nejdůležitější je pro voliče reforma zdravotnictví (71 %), důchodová reforma (60 %), problematika nezaměstnanosti (60 %) a boj s kriminalitou (52 %)," shrnuje průzkum Factum Invenio.

Zahraniční politika podle průzkumu ovlivňuje rozhodování jen osmi procent voličů.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů