Sobota, 20. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Renault se chystá oslovit zájemce o nákup nového vozu tím, že na modely, jež vyhoví určitým nárokům na přívětivost k životnímu prostředí, bude dávat nálepku "eko". První model, který bude takto ohodnocen, je nové Twingo. Před dvěma týdny se, ačkoli jinou formou, rozhodl využít v marketingové komunikaci ekologičnost automobilů i německý Volkswagen.

Vystřelená PET láhev plná vody vydrží ve vzduchu sedm sekund. Dnes si to v Brně vyzkoušeli mladí fyzici, když se snažili vytvořit nejlepší vodou naplněnou raketu z plastové láhve. Tým složený ze studentů z Brna a Hodonína dostal láhev do výšky 50 metrů, ve vzduchu vydržela 7,1 sekundy, řekl ČTK jeden z organizátorů soutěže Fyzikální cirkus Tomáš Mozga. Akce se letos v Brně konala poprvé, měla by se z ní stát tradiční soutěž.

DOLNÍ ŘASNICE - Dusivý černý kouř v sobotu v podvečer ochromil Dolní Řasnici. Vzplála tu černá skládka odpadu dovezeného z Německa. Balíky textilu doutnaly až do nedělního odpoledne. Celkovému uhašení však brání probořená střecha. Tu záchranáři rozebírají těžkou technikou.
Hasiči museli zasahovat v dýchacích přístrojích, neboť množství jedovatých zplodin bylo enormní,“ informovala jejich mluvčí Iva Michaličková. „Odhad množství hořícího odpadu se pohybuje okolo osmi set tun v hale, další odpad byl nalezen i ve dvou sousedních objektech,“ konstatovala Michaličková. Tam se naštěstí plameny nerozšířily.

Ke konci letošního roku skončí úpravy v hlavních vodních kanálech v Pekingu. Díky tomu bude realizován cíl „zelená voda kolem města", cituje dnes list Žen-min-Ž´-pao náměstka šéfa pekingského vodohospodářského úřadu, Bi Xiao-gang.
Ve městě Pekingu je 52 vodních kanálů, jejichž celková délka je 520 kilometrů. Letos vláda upevňovala úpravu znečištění vody, přitom otevřela 5 čistíren znečištěné vody, a provedla technickou rekonstrukci v původních čistírnách. Současně zpřísnila normy pro vypouštění odpadové vody. Kromě toho v okolních městských okresech ötevřela řadu zařízení pro úpravu znečištěné vody. Zmíněné akce mají za cíl vytvořit dobré ekologické prostředí pro městské občany

V neděli dopoledne uniklo malé množství neznámé látky bílé barvy do řeky Úpy. Hasiči provedli monitoring toku řeky od Horního Starého Města, ten se postupně čistil, v centru města byla řeka již čistá. Po dohodě s odborem životního prostředí MÚ Trutnov a Městskou policií Trutnov bylo od dalších opatření upuštěno. Látka jedovatá nebyla, úhyn živočichů v řece nebyl zaznamenán. je to již třetí případ, původce znečistění není znám

Podle sdělení WWF jsou dvě "nejšpinavější elektrárny" v severním Řecku. Jedná se o tepelné elektrárny Ag. Dimitrios a Kardia u Kozani. Tyto elektrárny spalující lignit mají údajně největší produkci skleníkových plynů na jednotku výkonu. Dále v tabulce následují elektrárny v Británii, Německu a Polsku.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů