Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ekologická daňová reforma může teplo zdražit až o 4500 korun ročně

Ekologická daňová reforma může teplo zdražit až o 4500 korun ročně
 

Ekologická daňová reforma, kterou nyní projednává vláda, zvýší domácnostem s dálkovým vytápěním roční náklady na teplo nejméně o 450 korun. Pokud se však připočte vliv plánovaného zvýšení snížené sazby DPH v rámci daňové reformy, nedostatek emisních povolenek a zpřísnění vyhlášky na kvalitu paliva, může to být i desetkrát více. Podle agentury ČTK to řekl mluvčí Teplárenského sdružení ČR Pavel Kaufmann.

Centrální zásobování teplem má v Česku 1,5 milionu domácností, což představuje zhruba čtyři miliony lidí, a řada firem a institucí. Dnes platí domácnosti za dálkové teplo v průměru 18.000 korun ročně.

Podle návrhu ministerstva financí mají být od daně osvobozeny domácnosti, které používají k individuálnímu vytápění zemní plyn, nikoliv však teplárny, jež ze stejné suroviny teplo vyrábějí a dodávají domácnostem.

Daně z pevných paliv nemají navíc platit výrobci tepla z kombinované výroby elektřiny a tepla u generátorů s výkonem do pěti megawatt.

Podle Teplárenského sdružení jde však o diskriminaci, protože daňové zvýhodnění se vztahuje jen na malé zdroje. "Osvobozeno by mělo být veškeré dálkové teplo a energie získané v kombinované výrobě," uvedl Kaufmann. Většina dálkového tepla je v Česku vyráběna ve vysoce účinných kogeneračních jednotkách s výkonem přesahujícím pět MW. Podle Kaufmanna šetří až třetinu primárního paliva, a tím méně zatěžují životní prostředí.

O rozsahu zvýhodnění kombinované výroby, které patří k zásadním rozporům mezi resorty, se však podle Roberta Pelky z ministerstva financí rozhodne až při projednávání ve vládě.

Zavedení ekologické daňové reformy v ČR vyžaduje evropská směrnice, jejímž cílem je snižování energetické náročnosti a podpora čistších technologií. "Směrnice ale umožňuje vyjmutí dálkového tepla a kombinované výroby elektřiny a tepla ze zdanění," sdělil Kaufmann.

Tři návrhy zákonů, které tvoří základ reformy, odeslalo ministerstvo financí koncem dubna vládě. Nová úprava, jež zavádí daň z elektřiny, zemního plynu a pevných paliv, má platit od 1. ledna 2008. Shodne-li se na nich vláda, musí reformy ještě schválit parlament a musí je podepsat prezident.

Ministr životního prostředí Martin Bursík už dříve řekl, že po zavedení první fáze reformy zdraží elektřina zhruba o jedno procento a uhlí průměrně o deset procent. Přínos ekologické daňové reformy pro státní rozpočet má být podle Bursíka přes tři miliardy korun. Sazby daně však podle něj byly nastaveny na minimální úroveň, jakou evropská směrnice připouští.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů