Pátek, 29. března 2024

Lesy ČR si stěžují na chování CE Wood

Lesy ČR si stěžují na chování CE Wood
Státní podnik Lesy ČR si stěžuje na chování firmy CE Wood. Tato společnost podle generálního ředitele Jiřího Holického zavalila podnik neuvěřitelným množstvím 90 tisíc otázek a pokusila se tak paralyzovat průběh veřejné zakázky na lesnické práce v druhém pololetí roku 2007. CE Wood odmítá, že by snažila o obstrukci a naopak obviňuje státní podnik z obcházení zákona.

LČR začnou 15. května otevírat obálky pro otevřená zadávací řízení na lesnické činnosti. Dojde tak k zahájení vyhodnocování soutěže na práce v lesích pro druhé pololetí letošního roku. Výběrová řízení byla vyhlášena na téměř celém území lesů ve správě státního podniku a jejich hodnota je přibližně 1,7 miliardy korun. Jediným kritériem je cena. Obálky budou otevírat tři komise, které svou práci ukončí 21. května. Samotného otevírání obálek se mohou zúčastnit i zástupci soutěžících firem.

„Otevřená zadávací řízení na letošní druhé pololetí jsme vyhlásili standardním a transparentním způsobem. Jedná se o 278 tendrů na práce v lesích na stejném počtu územních jednotek. Je s podivem, že při vytváření a hledání kompromisních postojů se najde vždy firma, která veškeré snahy o konstruktivní postoje narušuje negativním a bořivým postojem vždy a za každou cenu,“ postěžoval si Holický.

Do měsíce pak LČR vypíší střednědobé výběrové řízení. Tento termín má zaručit, že dojde k podpisům smluv do konce letošního roku a nebude se tak opakovat situace z počátku roku.

„Při vypisování se budeme řídit zákonem o veřejných zakázkách, aby řízení proběhlo v pořádku. Nyní si ujasňujeme přesné znění podmínek a zároveň probíhají i diskuse se zástupci podnikatelských svazů a s odbory, tak aby výsledné znění mělo širší podporu a nedošlo k problémům s diskriminací některých skupin podnikatelských subjektů,“ upřesnil šéf státního podniku.

„Státní podnik Lesy ČR se rozhodl vypsat kvazi výběrová řízení způsobem, který je flagrantním obcházením zákona. Rozdělení zakázky na 278 malých zakázek je způsob, který vytváří nepřehledné a korupční prostředí a nahrává k manipulacím s výsledky. Pokud by například Ředitelství silnic a dálnic vypsalo výběrová řízení na kilometrové úseky dálnic nebo na jednotlivé mýtné brány, ÚOHS by zcela jistě takový postup hodnotil jako obcházení či porušení zákona,“ řekl serveru týdeníku Euro předseda představenstva CE Wood Ivan Doubrava.

Vedení LČR na konkrétní dotaz, co je vedlo k takovému postupu, podle Doubravy sdělilo, že je to způsob jak zabránit námitkám vznesených na základě zákona jednotlivými uchazeči. „Samotná diskuze na téma oprávněnosti uchazečů klást otázky a podávat námitky je ze strany zaměstnanců státního podniku skandální,“ míní šéf CE WOOD.

Doubrava současně potvrdil neuvěřitelný počet téměř 90 tisíc dotazů, ale tvrdí že si tuto situaci státní podnik zavinil sám: „Náš postup je zcela jednoznačně v souladu se zákonem, reaguje na neschopnost vedení LČR vypsat průhledná výběrová řízení. V žádném případě se nejedná o obstrukci. Za obstrukci naopak považujeme trvalé porušování zákona ze strany již čtvrtého vedení státního podniku, který destruuje, trvale zestátňuje a zneprůhledňuje podnikatelské prostředí v českém lesnictví.“

Doubrava argumentuje tím, že pokud by¨LČR postupovaly stejně jako v minulosti a vypsaly jedno výběrové řízení s dílčími plněními, položila by jeho firma maximálně 200 dotazů na celou ČR a zodpovězení těchto otázek by zaměstnancům státního podniku zabralo maximálně několik hodin.

„V modelu, který byl  zvolen, se počet námi položených dotazů, v průměru 80 na jednotku, násobí počtem vypsaných 278 výběrových a počtem čtyř společností ze skupiny CE Wood, které se těchto výběrových řízení zúčastňují. V modelu zvoleném v tomto případě musíme každou jednotlivou otázku podle zákona položit v každé jednotce za každou společnost zvlášť. Výsledkem je oněch zhruba 90 tisíc dotazů, na které budou muset zaměstnanci státního podniku zodpovědět, neboť jim to přikazuje zákon,“ dodal Doubrava.


Miroslav Tryner
Zdroj:Euro
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů