Čtvrtek, 28. března 2024

Premiérový ročník konference Zpětný odběr 2007

Ústředním tématem bude problematika zpětného odběru obalů, baterií, akumulátorů a elektrozařízení.

Premiérový ročník konference Zpětný odběr 2007

V úterý 19. června se v pražském hotelu Corinthia Towers uskuteční jednodenní konference Zpětný odběr 2007.  Akci, která je určena převážně výrobcům a dovozcům, pořádají kolektivní systémy ASEKOL, EKO-KOM, EKOLAMP a ECOBAT. Záštitu převzalo Ministerstvo životního prostředí České republiky a Asociace spotřební elektroniky.

Podle novel zákona o odpadech č. 185/2001 Sb. a zákona o obalech č. 477/2001 Sb. jsou výrobci a dovozci elektrozařízení, elektrických akumulátorů, galvanických článků a baterií, obalů, balených výrobků a dalších komodit povinni zajistit zpětný odběr těchto výrobků, když doslouží. Na základě těchto novel se výrobci a dovozci stali klienty kolektivních systémů, které zajišťují organizaci sběru a ekologické likvidace.

„Rozhodli jsme se uspořádat konferenci, která by našim partnerům měla co nejvíce přiblížit naši činnost v oblasti zpětného odběru a představit její výsledky. Zároveň chceme účastníkům nabídnout platformu pro vzájemné sdílení názorů a zkušeností a poskytnout rady jak praktického, tak legislativního rázu,“ vysvětluje smysl akce Jan Vrba ze společnosti ASEKOL.

Vedle domácích kolektivních systémů budou své znalosti prezentovat i hosté ze Slovenska či Rakouska, na akci navíc dorazí zástupci organizace WEEE Forum, která sdružuje evropské kolektivní systémy zabývající se elektrozařízeními. Pozvání na konferenci kromě dovozců a vývozců přijali zástupci ústředních orgánů státní správy, krajských a městských úřadů, kontrolních úřadů a zákonodárců. Více informací o konferenci Zpětný odběr 2007 je možné najít na www.asekol.cz.

Výsledky jednotlivých oblastí zpětného odběru se v ČR značně liší. Zatímco ve sběru obalů patří Česká republika k evropské špičce (každý občan loni v průměru vytřídil 43,6 kg odpadů), u vysloužilých elektrozařízení je tomu jinak. Každý Čech průměrně odevzdá pouze kolem 2 kg elektroodpadu ročně. Přitom ve starších členských státech EU není problém vybrat až 15 kg na osobu a rok. „S tříděním elektroodpadu se u nás začalo poměrně nedávno. V západní Evropě je tradice mnohem delší a lidé mají třídění elektrozařízení zažité,“ vyjmenovává Vrba hlavní důvody nepříznivého stavu. „Situace se ale rapidně zlepšuje. Oproti roku 2005 se loni vybralo jedenáctinásobně více. Podle nařízení EU musíme do roku 2008 odevzdat 4 kg elektrozařízení na osobu a rok. Při současném tempu růstu sběru bychom to měli zvládnout,“ věří Vrba.

Společnost ASEKOL s.r.o., je nezisková společnost, která provozuje kolektivní systém zpětného odběru elektrozařízení. V prosinci roku 2005 byl ASEKOL zapsán Ministerstvem životního prostředí jako jediný systém pro zpětný odběr historických elektrozařízení v oblastech výpočetní, telekomunikační a kancelářské techniky, spotřební elektroniky, hraček a vybavení pro volný čas a sport (tj. skupiny 3, 4, a 7). ASEKOL má uzavřeny smlouvy o zřízení míst zpětného odběru s více než 1580 městy a obcemi a 763 servisy, opravnami a prodejnami elektro. 

Společnost ECOBAT s.r.o., zajišťuje pro 120 výrobců a dovozců baterií jejich sběr a recyklaci od roku 2003. V současné době provozuje na území ČR cca 5500 sběrných míst. Loni ECOBAT zpětně odebral 185 tun vysloužilých bateriích, což činí zhruba 7,5 milionů kusů. 

Společnost EKO-KOM, a. s.,je autorizovaná obalová společnost, která zajišťuje sdružené plnění povinnosti zpětného odběru a využití odpadů z obalů v rámci tříděného sběru odpadů ve spolupráci s obcemi. Jedná se o neziskovou společnost založenou producenty obalů a baleného zboží.

Společnost EKOLAMP, s.r.o., je nezisková společnost, která byla v prosinci 2005 zapsaná Ministerstvem životního prostředí ČR do Seznamu výrobců jako kolektivní systém, který zajišťuje oddělený sběr, zpětný odběr, zpracování, využití a odstranění použitých osvětlovacích zařízení. EKOLAMP smluvně spolupracuje s 371 sběrnými dvory měst a obcí a dalších 1490 obcí pokrývá mobilním sběrem. Sběr světelných zdrojů a svítidel zajišťuje také prostřednictvím 260 velkoobchodů.

Asociace spotřební elektroniky (ASE), která dala základ dalšímu společnému postupu pro zajištění, organizaci a financování nakládání s odpady z elektrických a elektronických zařízení, byla založena v květnu 2005. V červenci 2005 byla členy asociace jako výkonná složka založena společnost ASEKOL s.r.o.

Kontakty:

AMI Communications, spol. s r. o.: Týn 641/4, Praha 1, account manager: Marcela Minářová,
e-mail: marcela.minarova@amic.cz, tel.: 724 012 631, press.amic.cz

ASEKOL s. r. o.: Dobrušská 1, Praha 4, manažerka komunikace: Hana Ansorgová, e-mail: ansorgova@asekol.cz, tel.: 602 164 173, www.asekol.cz

 

Závazná přihláška

 

Prosíme o vyplnění údajů dvou účastníků nominovaných za Vaši společnost na konferenci Zpětný odběr 2007. V případě zájmu vyplňte další zájemce. Jejich účast bude z kapacitních důvodů potvrzena později.

 

Výběr z workshopů (každý účastník si zvolí jeden z workshopů):

 

a) Zpětný odběr v ČR  b) Zpětný odběr v zahraničí    c) Praktické zkušenosti výrobců/dovozců

 

Ubytování v hotelu Corinthia Towers (cena: 175 €, hradí účastník):

 

a) noc 18./19. 6.     b) noc 19./20. 6.               c) obě noci

 

Parkování v hotelu Corinthia Towers, případně v Kongresovém centru

(cena: 35-45 Kč/hodina, hradí účastník)

 

Účastník 1                                                  Účastník 2

Jméno:

Jméno:

Společnost:

Společnost:

Pozice:

Pozice:

E-mail:

E-mail:

Telefon:

Telefon:

Workshop:               a          b          c

Workshop:               a          b          c

Ubytování:               a          b          c

Ubytování:               a          b          c

Parkování:             ANO                 NE

Parkování:             ANO                 NE

 

Účastník 3                                                  Účastník 4

Jméno:

Jméno:

Společnost:

Společnost:

Pozice

Pozice:

E-mail:

E-mail:

Telefon:

Telefon:

Workshop:               a          b          c

Workshop:               a          b          c

Ubytování:               a          b          c

Ubytování:               a          b          c

Parkování:             ANO                 NE

Parkování:             ANO                 NE

 

 

 


 

Vyplněnou přihlášku prosím zašlete nejpozději do 21. 5. 2007:

  • e-mailem na adresu:          melnikova@asekol.cz
  • faxem na číslo:                 261 303 256

poštou na adresu:             ASEKOL s.r.o., Dobrušská 1, 147 00 Praha 4

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů