Čtvrtek, 25. dubna 2024

Praha Vídni: Blokády hranic musí skončit

Praha Vídni: Blokády hranic musí skončit
České vztahy s Rakouskem se po včerejšku příliš neoteplily. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg si v Bruselu důrazně stěžoval rakouské ministryni Ursule Plassnikové na opakované blokády hranic, které mají na svědomí protitemelínští aktivisté.

"Podle rakouského práva mají rakouští občané právo demonstrovat," reagovala Plassniková. S problémem prý ale "hodlá něco udělat".

Česko i dále počítá s možností, že na Rakousko podá stížnost k Evropské komisi. Rakousko prý blokádami hranic porušuje jednu z hlavních svobod Evropské unie - volný pohyb osob.

Téma zralé do Evropy

"Myslím, že si i rakouská vláda uvědomí, že situace je opravdu vážná. Že jsme sice trpěliví lidé, ale že všechno má své meze. Předpokládám, že si paní ministryně promluví se zemskými hejtmany a s médii, aby ta kampaň konečně ustala," řekl Schwarzenberg po schůzce ministrů zahraničí EU v Bruselu o zhruba půlhodinovém rozhovoru s rakouskou ministryní.

Odpůrci Temelína se blokádami přechodů snaží přimět rakouskou vládu k tomu, aby na Česko podala mezinárodní žalobu. Podle nich Temelín dlouhodobě nedodržuje bezpečnostní standardy. Agentura APA ale získala právní posudek, ze kterého vyplývá, že s řešením u mezinárodního soudu by muselo souhlasit i Česko.

Páteční blokáda 12 z 16 česko-rakouských přechodů byla největší za posledních sedm let. Rakušané přitom v podobných protestech hodlají pokračovat.

"Rakušané si hrají s výkladem, že na demonstrace je ústavní právo. My ho nikomu upíráme. Ale Rakousko má zároveň povinnost zaručit jiná práva - volný pohyb lidí a zboží. A zajistit oboje najednou jistě jde," řekl HN vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra. "Není možné se tvářit, že se nic neděje. Téma nazrálo k tomu, abychom ho řešili na evropské úrovni. Jak v Evropské komisi, tak případně v Evropské radě," dodává Vondra.

"Temelín, dílo ďáblovo"

Blokády hranic kritizuje i vicepremiér a ministr životního prostředí Martin Bursík (SZ). "Politicky je rakouská vláda v delikátní pozici. Kolem devadesáti procent veřejnosti s jadernou energetikou nesouhlasí. Ale prakticky má prostředky na to, aby zajistila, aby demonstrace neblokovaly průjezd přes hranice. Takto vztahy dvou sousedních států vypadat nemají," říká Bursík. Oficiální stížnost na Rakousko ale považuje až za krajní řešení.

Podle ministra zahraničí Schwarzenberga i rakouské ministryně má spory kolem Temelína pomoct vyřešit společná meziparlamentní komise. "Bude to dlouhodobý problém a je třeba, aby nevzplanul do velkých konfliktů. Rakušané jsou přesvědčeni, že jaderné elektrárny, a obzvláště Temelín je dílo ďáblovo. A s tím nepohneme. Ale, s odpuštěním řečeno, aby nám kecali do naší energetické politiky, to je trochu moc," řekl v nedávném rozhovoru pro HN Schwarzenberg.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů