Čtvrtek, 28. března 2024

Zapojte se do aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR

Zapojte se do aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR

Místopředseda vlády a ministr životního prostředí Martin Bursík včera zahájil v pořadí již čtvrté Fórum pro udržitelný rozvoj [1], které se konalo v prostorách Lichtenštejnského paláce na pražské Malé Straně. Hlavním cílem setkání bylo představit aktualizovanou verzi Strategie udržitelného rozvoje ČR (SUR) a zároveň formálně otevřít fázi jejího veřejného připomínkování. Fórum bylo rovněž součástí právě startujícího Týdne udržitelného rozvoje na téma „udržitelná a bezpečná doprava“.

V úvodu ministr Bursík připomenul již dvacáté výročí zprávy „Naše společná budoucnost“, která odstartovala celosvětovou debatu o udržitelném rozvoji. Zmínil důležitost Rady vlády pro udržitelný rozvoj (RVUR) jako nadresortního orgánu, propojujícího jednotlivé oblasti rozvoje. „Rada by měla zapojit co nejširší okruh odborníků a dále pracovat na stanovení konkrétních cílů a priorit, tak jak je to například u Strategie udržitelného rozvoje EU,“ nastínil svoji představu Bursík.

V další části představil předseda Výboru pro komunikaci RVUR Petr Švec sérii 14 Krajských kulatých stolů, které proběhly ve všech krajích a měly za úkol sesbírat názory odborníků na regionální úrovni. „Mluvili jsme s krajskými politiky, úředníky zástupci neziskových organizací a dalšími experty o tom, které problémy vnímají jako důležité a měly by být zohledněny buď přímo v nové Strategii, nebo vypořádány jednotlivými resorty,“ upřesnil Švec.

Samotnou Strategii a celý proces aktualizace přiblížil senátor a předseda Výboru pro strategii Bedřich Moldan. Zmínil několik zásadních změn, které se objevily v nové Strategii, mezi něž patří např. tzv. průřezová témata. Jedním z těchto témat je také kvalita života. Zdůraznil rovněž samostatnou kapitolu veřejných financí, která má zásadní význam pro realizaci SUR. „Text strategie je vždy kompromis, tedy nepředstavuje to nejprogresivnější, ani to nejlepší, ale to obecně přijatelné. Oproti EU jsme stále pozadu a musíme projít určitým vývojem. Doufám, že se velmi brzy podaří stanovit kvantitativní cíle, podle kterých můžeme sledovat, zda míříme k udržitelnému rozvoji nebo nikoliv“, dodal senátor Moldan.

Bedřich Moldan rovněž vyzval přítomné k zasílání připomínek k aktuální Strategii, které budou důležitou součástí při jejím závěrečném zpracování. Všichni zájemci se mohou do 30. června vyjádřit k jednotlivým částem Strategie prostřednictvím internetu na adrese www.udrzitelny-rozvoj.cz/sur.

Poznámky:

[1] Fórum pro udržitelný rozvoj svolává každoročně RVUR. Slouží k veřejné prezentaci práce Rady a veřejné diskusi nad jejími výsledky – další informace na stránce http://www.udrzitelny-rozvoj.cz.

Kontakt na sekretariát RVUR:

Jaroslava Hlaváčková, 267 122 221, rvur@env.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů