Pátek, 29. března 2024

Nový jez s elektrárnou prý může způsobit záplavy

Nový jez s elektrárnou prý může způsobit záplavy

VELKÉ obavy budí mezi obyvateli obce Věrovany na Olomoucku plánovaná stavba jezu s vodní elektrárnou na řece Moravě. Místní se obávají, že nové vodní dílo může při jarním tání způsobit rozsáhlé záplavy. Informaci otiskl včerejší Olomoucký deník (OD).

Případ pro ekology

Místní nejsou ve svých protestech proti jezu osamoceni, neboť výhrady mají také ochránci přírody a členové Unie pro řeku Moravu. Jsou přesvědčeni o tom, že stavba bude mít negativní dopad na život chráněných živočichů a ptáků, kteří u řeky hnízdí. Investor vodního díla však považuje obavy ze záplav za zbytečné. Ekologové však klidní rozhodně nejsou: " Dojde tím k nevratné změně charakteru řeky. V místě se vyskytuje kriticky ohrožený hrouzek Kesslerův a ouklejka pruhovaná. Jez natrvalo zničí jejich biotop. Opatření navrhovaná investorem jsou zcela absurdní," řekl OD Michal Krejčí z olomoucké pobočky Unie pro řeku Moravu. Podle investora stavby Jiřího Zatloukala se projekt připravuje už od roku 2000. " Problémy nastaly při zjištění výskytu chráněného hrouzka. Do řeky se dostal až při povodních v roce 1997. Našli jsme řešení v podobě kilometr dlouhého stanoviště, které mu bude simulovat přírodní podmínky," uvedl Zatloukal.

Špatné zkušenosti místních

Obyvatelé z okolí se obávají toho, že vybudováním nového jezu a vodní elektrárny se zvýší riziko povodní. " Špatné zkušenosti s tím už mají lidé z Kožušan a zemědělci z družstva v Dubu nad Moravou, kteří tam obhospodařují zaplavovaná pole. " Nikdo nám nedá záruku, že se nám při jarních povodních voda vyhne," řekl starosta Věrovan Miroslav Kubíček. Podle investora jsou obavy zbytečné, neboť průchodnost jezu za všech situací je zajištěna.

Název zdroje: Metro

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů