Pátek, 19. dubna 2024

Goreova Nepříjemná pravda vyšla v češtině

Goreova Nepříjemná pravda vyšla v češtině

Za podpory Ministerstva životního prostředí dnes vydalo nakladatelství Argo český překlad knihy Al Gorea Nepříjemná pravda. Bývalý viceprezident Spojených států a někdejší vyzyvatel Georgie W. Bushe v souboji o úřad amerického prezidenta se v ní zabývá problémem klimatických změn – stejně jako ve stejnojmenném oscarovém filmu Davise Guggenheima.

„I když nám občas může připadat, že krize klimatu probíhá pomalu, ve skutečnosti postupuje velice rychle a stala se z ní skutečná globální hrozba. Čínský výraz pro ‚krizi’ se skládá ze dvou znaků. První znamená ‚nebezpečí‘, druhý ‚příležitost‘. Máme-li čelit hrozícímu nebezpečí a zabránit mu, musíme si nejprve uvědomit, že nějaká krize vůbec nastala. Proč tedy naši političtí představitelé neslyší jasná varování? Odmítají přijmout pravdu, neboť vědí, že jakmile by to udělali, měli by morální povinnost zasáhnout? Je prostě jen jednodušší veškerá varování přehlížet? Možná, ale nepříjemné pravdy nezmizí prostě proto, že je někdo nevnímá. Pokud na ně nezareagujeme, jejich význam se nesníží, nýbrž vzroste,“  říká v knize její autor.

„Málokterá kniha s tematikou životního prostředí se stane bestsellerem. Bývalý americký viceprezident Al Gore to však dokázal, a dokonce podruhé,“ říká Marcela Turečková z nakladatelství Argo.                                                                                                                  

Al Gore zastával úřad viceprezidenta USA za vlády Billa Clintona a  poté roku 2000 kandidoval na prezidenta. Nyní vede kabelovou a satelitní síť Current TV, která vysílá v USA od léta 2005 a soustředí se na aktivní zapojení mladé generace do demokratické diskuse. Spoluzaložil též firmu Generation Investment Management, usilující o nový přístup k  životnímu prostředí v oblasti investování. Al Gore je členem správní rady Apple Computer a poradce společnosti Google. Roku 1992 vydal úspěšnou knihu Země na misce vah, jejíž druhé, doplněné vydání vyšlo česky (Argo, 2000). Dokumentární film Nepříjemná pravda, natočený podle této knihy,  získal letos Oscara za nejlepší dokument. Gore žije s manželkou Tipper v Nashvillu ve státě Tennessee. Mají čtyři děti a dvě vnoučata.

Knihu, vycházející s podtitulem „Naše planeta v ohrožení – globální oteplování a co s ním můžeme udělat“ do češtiny přeložila Jitka Fialová a v knihkupectvích bude k dispozici za 398 korun.      

Recenzní výtisky jsou k dispozici na adrese nakladatelství Argo (http://www.argo.cz).
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů