Čtvrtek, 28. března 2024

Sólyom: Rakúsko sa správa vo veci znečistenia Ráby neznesiteľne a cynicky

Sólyom: Rakúsko sa správa vo veci znečistenia Ráby neznesiteľne a cynicky

Budapešť 15. mája (TASR) Rakúsky postoj ohľadne znečistenia rieky Rába je neznesiteľný a cynický, vyhlásil dnes v Köszegu maďarský prezident László Sólyom.

Prezident, ktorý je známy svojim ochranárskym zameraním, navštevuje v týchto dňoch maďarské prírodné rezervácie. V župe Vas dnes na stretnutí s ochrancami prírody povedal, že ak to v prípade znečistenia Ráby pôjde takto ďalej, zaťaží to vzájomné maďarsko-rakúske vzťahy.

Minulý štvrtok požiadal maďarský minister ochrany životného prostredia a vodného hospodárstva Gábor Fodor rakúske úrady, aby kožiarskemu závodu v Jennersdorfe odobrali právo na využívanie vody.

Rieka sa pod závodom kvôli znečisteniu pení už šiesty rok a odborníci sa obávajú, že celý maďarský úsek toku pokryje vrstva sivo-bielo-žltého znečistenia. Podľa Fodora sa Maďarsko obráti v tejto záležitosti aj na Európsku komisiu.

Rakúska strana 12. mája odmietla maďarskú požiadavku, ktorá by v konečnom dôsledku viedla k zastaveniu výroby v burgenlandskej továrni.

Zástupca rakúskeho rezortu poľnohospodárstva, lesníctva, ochrany životného prostredia a vodného hospodárstva Wilfried Schimon síce priznal, že na rieke sa vyskytuje pena, ale to podľa jeho vyjadrenia nie je dostatočný dôvod na vypovedanie povolenia k projektu. Kožiarsky závod neporušil ani rakúske národné zákony, ani európske normy, dodal.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů