Pátek, 19. dubna 2024

Po deseti letech u nás zase hnízdí dropi

Po deseti letech u nás zase hnízdí dropi

Deset let od posledního zaznamenaného případu se do České republiky vrátil hnízdit kriticky ohrožený ptačí druh – drop velký (Otis tarda). Hnízdní skupina byla v loňském roce pozorována na Znojemsku a zdá se, že by se tento pták, považovaný pro českou přírodu za prakticky vyhynulý druh, mohl zase do naší ornitofauny vrátit.

Drop velký je světově ohrožený stepní druh ptáka, který v České republice v minulosti pravidelně hnízdíval. Na přelomu 70. a 80. let 20. století se na jižní Moravě na Znojemsku vyskytovala malá, ale poměrně stabilní populace tohoto druhu v počtu 40 – 50 jedinců. Tato populace tvořila významnou součást areálu středoevropské populace dropa velkého. V dalších letech byl ale zaznamenán rychlý pokles velikosti hnízdní populace, přičemž poslední hnízdění bylo prokázáno v roce 1996. Od té doby jsou na tradičních místech výskytu v ČR nepravidelně pozorováni jednotliví dropi nebo jejich malé skupiny, a to převážně brzy na jaře. Ptáci sem zalétají z blízké rakouské lokality v západním Weinviertelu, kde se díky soustředěnému úsilí dropí populace zachovala a její početnost pomalu, ale jistě vzrůstá.

V roce 2006 byla ale už od poloviny dubna na jedné z tradičních hnízdních lokalit na Znojemsku pozorována skupina 6 dropů velkých, tvořená 3 samci a 3 samicemi. Podle informací jednoho z členů místního mysliveckého sdružení samice zahnízdily. Pouze jedna samice odchovala mládě až do vzletnosti, což je doloženo fotografií. Po deseti letech drop velký tedy na Znojemsku znovu úspěšně vyhnízdil. Tento fakt lze považovat za velký úspěch a zároveň za první metu na cestě za obnovou populace dropa velkého v ČR.

Ministerstvo životního prostředí ve spolupráci s Agenturou ochrany přírody a krajiny, Krajským úřadem Jihomoravského kraje a Českou společností ornitologickou hledají způsob, jak za využití některého z dotačních titulů EU k financování aktivit k obnově vhodného prostředí pro dropa velkého u nás. Prvním krokem k tomu bude přistoupení ČR k Memorandu o porozumění ochraně a řízené péči středoevropské populace dropa velkého (Otis tarda) během letošního podzimu.

Více informací o ptácích najdete např. zde:

www.birdlife.cz

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů