Čtvrtek, 28. března 2024

V likvidaci autovraků panuje chaos

V likvidaci autovraků panuje chaos
Ekologické odstranění autovraku nemá stát v Česku ani korunu, stejně jako v ostatních zemích Evropské unie. Nařizuje to zákon o odpadech, platný od letošního ledna. Zákon ale nefunguje, některá vrakoviště stále peníze chtějí.

"Za likvidaci dvacet let starého favorita zaplatí zákazník tisíc korun, za starší auto dva tisíce," uvedl do telefonu technik Autovrakoviště Ados. Zákon zná.

"Bezplatně jsme povinni pouze vystavit doklad o ekologické likvidaci vozidla. Práci někdo zaplatit musí," dodal. Likvidace auta přijde na pět až sedm tisíc. Část platí zákazník, část firma dostane za šrot a použitelné díly. Firma využívá špatné legislativy, míní předseda Sdružení zpracovatelů autovraků Jan Volejník.

"Zákon je hrozný paskvil. Skutečně zpracovateli autovraků nařizuje bezplatně převzít vozidlo a bezplatně vystavit doklad o ekologické likvidaci. Samotný proces likvidace se asi rozumí nějak samosebou," řekl Volejník.

Doklad o likvidaci potřebuje majitel starého auta k jeho vyřazení. Pokud by vrak zůstal v evidenci, musí platit povinné ručení.

V Česku nyní existuje asi 440 zpracovatelů autovraků. Jen 170 z nich ale má uzavřené smlouvy s výrobci automobilů a odebírá autovraky bezplatně. Jejich seznam je uveden na internetové stránce Svazu dovozců automobilů. Likvidaci starých aut v těchto firmách platí automobilky.

Dalších 270 zpracovatelů někdy chce peníze, někdy ne. Například firma Koch Diorit z Tábora likviduje osobní auta zdarma - ale tisíc korun chce za auto, které obsahuje takzvané díly neschválené výrobcem. Takovým dílem může být třeba přítlačné křídlo, přídavná mlhovka či brzdové světlo. Nebo i rozdělovač, který do vozu patří, ale místo dodavatele automobilky jej vyrobila firma třeba v Turecku, tedy takzvaný neoriginální díl.

Postup firmy v tomto případě odpovídá českému zákonu. Evropská směrnice ale žádné díly schvalované výrobcem nezná, čeští tvůrci zákona si tuto podmínku přidali v rozporu s bruselskou direktivou. A v rozporu s logikou. Žádný český předpis totiž výrobcům nenařizuje, aby díly svých vozů schvalovali. Nikdo není schopen určit, co je a co už není "schválený" díl.

"Zákon o odpadech budeme muset upravit, přijímal se narychlo," říká Jarmila Krebsová z tiskového oddělení ministerstva životního prostředí. Novelu má ministerstvo připravit do července, do vlády by měla jít do konce roku. "Ustanovení o neoriginálních dílech vozidel zcela určitě do souladu s evropskou směrnicí uvedeme," dodala.

"Je to neskutečná džungle. Ještě není vydaná prováděcí vyhláška, neví se tedy, jak bude zákon fungovat - a už se chystá jeho novela," komentoval situaci Volejník.

Loni se v Česku vyřadilo z evidence 77 tisíc, za čtyři měsíce letošního roku 29 tisíc vozidel.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů