Pátek, 29. března 2024

Ekologické autobusy z Litoměřic nemizí

Ekologické autobusy z Litoměřic nemizí

Dopravní obslužnost zde zajišťují čtyři, zázemí plynových stanic je v Roudnici

LITOMĚŘICE - Spekulace o tom, že Dopravní podnik Ústeckého kraje prodal ekologické autobusy, nejsou opodstatněné.
Litoměřický Deník reaguje na upozornění čtenářů, že jsou ekologické autobusy v Litoměřicích nahrazovány autobusy běžnými, či zájezdovými.
„Dopravní podnik Ústeckého kraje autobusy poháněné zemním plynem neprodával a neprodává,“ sdělil včera na dotaz Deníku tiskový mluvčí DPÚK Marek Ženkl.

Podle jeho sdělení nejsou ekologické autobusy na Litoměřicku vidět proto, že DPÚK v současné době nezajišťuje žádné spoje veřejné linkové dopravy. Ty Ústecký kraj nahradil jinými dopravci. „Z tohoto důvodu jsme byli nuceni zrušit některé plničky zemního plynu a přesunout ekologické autobusy tam, kde pro ně máme technické zázemí,“ dodal Ženkl.

To je na Litoměřicku v Roudnici nad Labem. Proto zde jezdí patnáct ekologických autobusů, v Litoměřicích pouze čtyři. Dva z nich jezdí na linkách B a D městské hromadné dopravy v Litoměřicích. V případech, kdy ekologický autobus na zastávku nepřijede, jako například včera v půl deváté ráno na lince D, je na vině podle vedoucího odboru dopravy Ivo Perny buď technická závada  autobusu, nebo situace, kdy řidič odjíždí do plnící stanice v Roudnici.   „Včerejší výpadek spoje 13 na lince D byl způsoben z technických důvodů. Není to proto, že byl byl některý z autobusů z Litoměřic stažen,“ vysvětlil Marek Ženkl.

Město Litoměřice se zařadilo do Projektu Zdravých měst. Radnice ekologické aktivity podporuje.  „Město  nákup obou autobusů dotovalo částkou celkem sto tisíc korun,“ připomněl vedoucí odboru životního prostředí na Městském úřadě v Litoměřicích Pavel Gryndler.
Cena autobusu poháněného zemním plynem se pohybuje kolem čtyř milionů korun. Státní dotaci na ně poskytlo Ministerstvo dopravy.
Z 300 autobusů, jenž  DPÚK provozuje v Ústeckém kraji, jich je 76 plně  ekologických. Noví dopravci je zde nemají.
 Jana Michálková

http://litomericky.denik.cz/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů