Čtvrtek, 18. dubna 2024

Zaměstnanci společnosti Provident Financial opět sází stromky v Jizerských horách

Zaměstnanci společnosti Provident Financial opět sází stromky v Jizerských horách

Občanské sdružení Suchopýr v rámci své šestileté spolupráce se společností Provident Financial pořádá 25.5.2007 dobrovolnické odpoledne, kdy zaměstnanci společnosti Provident Financial zakoupí sazenice (jedna v hodnotě cca 200 Kč) a vydají se sázet stromky v Oldřichově v Hájích. Vedle toho Provident Financial podpořil částkou 40 000 Kč projekt „Stromy pro Jizerské hory aneb zapojování nezaměstnaných do jejich pěstování a výsadby“.

            „Společnost Provident Financial podporuje Suchopýr již od roku 2001. Jejich podpory si vážíme o to víc, že není jenom  finanční, ale že se pracovníci společnosti nebojí zapojit se do konkrétního naplnění podpory, a to do samotné výsadby původních dřevin, které pěstujeme v našich lesních školkách. Společně s nimi jsme vysázeli a ochránili téměř 600 kusů jedlí a předpokládáme, že v tomto roce přibudou další. Letošní finanční dar bude využit na drobné technické vybavení. Konkrétně se bude jednat o nákup vrtáku, který by nám měl usnadnit práci při stavbě oplocení, které by mělo chránit námi vysázené sazenice před okusem zvěří,“ říká Radek Hromádka, vedoucí projektu.

            „Naše zaměstnance tato dobrovolnická práce velmi baví a celá naše společnost se těší na další užitečnou spolupráci při obnově původních dřevin Jizerských hor,“ říká Barbora Pletichová ze společnosti Provident Financial.

            „Stromy pro Jizerské hory aneb zapojování nezaměstnaných do jejich pěstování a výsadby“ je projekt, který se snaží přispět ke stabilizaci zázemí určeného pracovníkům zaměstnávaným v rámci tzv. veřejně prospěšných prací. Jedná se o nekvalifikované pracovníky, kteří jsou dlouhodobě vedeni v evidenci úřadu práce. Hlavním důvodem, proč nemohou získat práci, je jejich značná nespolehlivost, často jsou to lidé závislí na alkoholu či bez trvalého bydliště a bez rodinného zázemí. Při činnostech organizovaných obecně prospěšnou společností Suchopýr mají možnost získat přehled a zkušenost s jednoduchými zahradnickými pracemi, ke kterým patří např.přesazování a výsadba rostlin, údržba zelených ploch, stavba ochrany stromů atd. Tito pracovníci tak mohou zcela zásadním způsobem pomoci při záchraně původních dřevin, které o.p.s. Suchopýr pěstuje pro území Chráněné krajinné oblasti Jizerské hory. V lesních školkách se pečuje o cca 150–200 tisíc sazenic, výraznou měrou se také mohou podílet na výsadbě a ochraně 20–30 tisíc stromů a keřů v chráněné krajinné oblasti.       

            Suchopýr o.p.s. se zabývá praktickou ochranou lesů Jizerských hor již od roku 1997. Zázemí organizace je tvořeno 30 dobrovolnými spolupracovníky a sezónně 6–9 pracovníky z řad nezaměstnaných evidovaných na úřadu práce. Práci těchto nekvalifikovaných pracovníků řídí jeden ze stálých zaměstnanců, který řídí provoz lesních školek a který se snaží u těchto lidí vybudovat základní sociální návyky, jako je např. pravidelný příchod do práce a základní hygiena. Dlouhodobou snahou sdružení je i pomoci těmto lidem získat trvalé zaměstnání, což se ročně podaří zhruba u dvou až třech pracovníků.

Jste srdečně zváni na akci „Zasaď si svůj strom“

Kdy: 25. 5. 2007, 14.00–18.00

 Kde: Středisko ekologické výchovy, Suchopýr o.p.s., Oldřichov v Hájích 5, 463 31

Těšíme se na setkání s Vámi
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů