Úterý, 16. dubna 2024

ČEZ dál rekordně zvyšuje zisk

ČEZ dál rekordně zvyšuje zisk
O plnou čtvrtinu, tedy na třináct miliard korun, stoupl za první čtvrtletí roku zisk společnosti ČEZ. Další rekord v hospodaření nejziskovější domácí firmy mají opět na svědomí vysoké ceny elektřiny. Ty už však stoupají do takových výšin, že začaly měnit chování spotřebitelů: Češi elektřinou nebývale šetří a domácí prodej proudu nečekaně prudce klesl.

Nízká spotřeba elektřiny je pro odborníky ještě větším překvapením než vysoký zisk ČEZ. Podle Energetického regulačního úřadu klesla v Česku za první tři měsíce roku o 6,1 procenta. Sám ČEZ dokonce došel k výsledku ještě o půl procenta vyššímu.

Lidé začínají šetřit

Velký podíl na tom mají výkyvy počasí - tuhou loňskou zimu vystřídala letos zima rekordně teplá. I po odečtení tohoto vlivu je však propad překvapivý - 4,3 procenta. "Překvapilo nás to všechny," říká manažer ČEZ Pavel Cyrani. Podle teoretických pouček má totiž rostoucí ekonomika naopak tlačit na vyšší spotřebu elektřiny.

Jenže propad nemají na svědomí firmy: "Pokles jsme zaznamenali u domácností, ne u velkých odběratelů," řekl Cyrani.

Podle části odborníků zatím není jisté, zda k malé spotřebě elektřiny nutí domácnosti vysoké ceny. Vliv počasí prý může být vyšší, než statistika zachytila, na propadu se podepsala i lednová vichřice, která potrhala vedení a na řadu dní odpojila od proudu tisíce domácností. Část expertů však tvrdí: "Elektřina je drahá a lidé prostě šetří."

Pálí se vše, co shoří v kotli

"Víte, na co se mne lidé dnes nejvíc ptají? Čím nahradit elektrické topení," líčí Jaroslav Winkler z poradenské firmy Energy Centre České Budějovice. "Stejnou zkušenost má i konzultant Tomáš Zajíc: "Z lidí, kteří před deseti lety hromadně zaváděli přímotopy, je dnes používá jen ten, kdo si nenechal staré rozvody. Místo elektřiny se topí vším, co shoří v kotli," říká Zajíc, podle něhož také hodně lidí začalo používat úsporné žárovky.

Elektřinu při topení Češi mění nejčastěji za hnědé uhlí, čímž se dají ušetřit až dvě třetiny nákladů. Ještě levnější - a k životnímu prostředí šetrnější - dřevo není tak populární: "Bývá hůř k dostání," podotýká Winkler.

Také při nákupech domácích přístrojů uvažují Češi jinak: "Preferují nižší spotřebu," říká Pavel Sláma, šéf společnosti Datart. "Na odbyt jdou dnes třeba ledničky čtyřikrát úspornější než před pár lety. Na dobré televizi či pračce se dají ušetří i dva tři tisíce ročně, a lidé si to uvědomují," dodává.

ČEZ: Zlevnění nečekejte

S tím, že by ČEZ kvůli signálům od spotřebitelů elektřinu zlevnil, se však počítat nedá. "Pokles prodeje nemusí být trvalý," shodují se manažeři. Navíc tvrdí, že ceny ani neumějí ovlivnit: "Neurčujeme je my, cena se tvoří na trhu celého regionu, jehož jsme jen malým zlomkem," říká generální ředitel Martin Roman. Nižší spotřeba doma ostatně energetikům zatím vrásky dělat nemusí, vyrovnává ji růst prodeje v zahraničí.

I přes snahu Čechů šetřit vyrobil ČEZ v prvním čtvrtletí roku rekordní množství elektřiny a za celý rok čeká pětinový růst zisku.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů