Středa, 24. dubna 2024

Ekologie zkomplikuje vývoj spotřebičů

Ekologie zkomplikuje vývoj spotřebičů

STŘEDNÍ ČECHY - Návrh a vývoj spotřebičů bude podléhat přísnějším požadavkům na ochranu životního prostředí. Navrhuje to předloha vládní novely zákona o hospodaření s energií, podle níž zatím v českém právu neexistuje zákon, který by tento „ekodesign“ obsahoval.

Nový přístup začleňuje požadavky na ochranu životního prostředí do konstrukce výrobku tak, aby zlepšil jeho vliv na ekologii během celého životního cyklu. Ekodesign se má týkat nejen elektrických spotřebičů, ale i těch, které fungují například na fosilní paliva nebo také slouží k výrobě a přenosu energie. Zpočátku by to měly být nejběžnější domácí spotřebiče typu praček nebo ledniček. Spotřebitel by měl vědět, kolik energie je třeba nejen na provoz výrobku, ale na celý jeho životní cyklus od výroby po likvidaci.

Seznam výrobků dotčených ekodesignem v následujících třech letech, zveřejní Evropská komise do 6. července spolu s prováděcími opatřeními. Návrh zákona vychází z potřeby převést do českého práva některé směrnice Evropského parlamentu a Rady. Výrobci či dovozci budou muset patřičné výrobky označovat „CE“, což znamená, že odpovídají prováděcím opatřením Evropské komise. Bez takového označení nebude možné výrobky prodávat a naopak nebude možné zakázat prodej označeného výrobku. Pokud zákon projde sněmovnou, Senátem a podepíše ho prezident, měl by nabýt účinnosti od 1. října.

http://kolinsky.denik.cz/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů