Pátek, 29. března 2024

S plánem obnovy parku jsou ekologové spokojeni

S plánem obnovy parku jsou ekologové spokojeni

Vesměs spokojeni s návrhem obnovy Lochotínského parku byli členové ekologických občanských sdružení, kteří se včera dostavili na setkání se zástupci města. Obava z jejich bouřlivého protestu proti plánovanému kácení desítek stromů byla zbytečná, řekl Tomáš Svoboda z Centra pro komunitní práci, které setkání zajišťovalo. Projekt na obnovu parku, založeného v 30. letech 19. století, navrhuje v následujících devíti letech odstranit 300 z celkem 1048 stromů.
Kácet se mají stromy přerostlé, bez větví a napadené dřevokaznou houbou. Naopak nově jich bude vysázeno 240. Park, jenž postupně zchátral a v posledních letech slouží čistě jako průchozí zóna, se po úpravě zásadně změní. Vzniknou v něm volné trávníkové plochy a cesty olemuje stromořadí. Díky navrženému odvodnění zmizí hluboké erozní rýhy, jež narušují kořeny dřevin.
Voda se začne shromažďovat v podzemní nádrži nedaleko Lochotínského pavilonu, odkud se vypustí do obnoveného kamenného koryta a z něj do dvou nových rybníčků u silnice Pod Vinicemi. Do kamenného koryta by měla být svedena z Kopeckého pramene. V parku zůstane jen jediná asfaltová cesta, v místech cyklostezky. Cesty budou nově trasovány. "Zjednoduší se jejich síť. Chceme při jejich realizaci myslet nejen na pěší, ale i na cyklisty," uvedla Klára Cílková ze Správy veřejného statku města Plzně.
Nejatraktivnějším místem se stane okolí pavilonu, poslední stavby, která se dochovala z původních lázeňských budov. Za souhlasu památkářů zmizí betonová terasa, nahradí ji záhony růží. V parku vzniknou čtyři vyhlídky. Odstranění části plotu amfiteátru umožní projít od Karlovarské ulice až na Vinice. Usnadněn by měl být i průchod z Karlovarské do ulice Na Chmelnicích, stejně jako cesta k zoo.
Projekt na obnovu zadalo město, které vlastní více než 90 procent území. Materiál je zatím dokumentací k územnímu rozhodnutí, řekl jeho autor architekt Oldřich Hysek. Bude-li schválen, začnou práce na podrobnějším projektu. Financování obnovy by mělo zajistit město ze svého rozpočtu.
Kromě občanských sdružení mohou návrh připomínkovat i Plzeňané. Diskuse se uskuteční 24. května od 17:00 v sále Lochotínského pavilonu.

http://www.regionplzen.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů