Pátek, 19. dubna 2024

Nošovická Hyundai má poslední povolení

Nošovická Hyundai má poslední povolení
Automobilka Hyundai získala poslední stavební povolení, které potřebovala pro výrobní část své továrny v Nošovicích na Frýdecko-Místecku - nyní může začít stavět i lakovnu. Firma už v průmyslové zóně buduje halu na výrobu převodovek, lisovnu, svařovnu a montážní haly. Automobilka chce zahájit zkušební provoz v březnu 2009.

"Získat stavební povolení na lakovnu bylo asi nejsložitější, protože lakovna je místo, kde by teoreticky mohlo dojít k nějakému ekologickému problému. Intenzivně jsme to konzultovali s Pivovarem Radegast. Pivovar měl jediné obavy ze sladovny, ale parametry lakovny jsou takové, že žádná kontaminace nehrozí," uvedl mluvčí automobilky Petr Vaněk.

Firma také očekává, že během několika týdnů jí úředníci povolí stavbu infrastruktury v areálu závodu včetně zkušební dráhy. Na podzim by mělo být vydáno poslední stavební povolení pro administrativní budovu, kde by celá administrativa a management měly vládnout od července 2008.

Podle Vaňka Hyundai pokračuje i v náboru pracovníků. Vybírat si může z více než čtyř tisíc žádostí o zaměstnání. Přijmout by měla postupně až 3,5 tisíce lidí. "Přibližně tři sta žádostí přišlo ze Slovenska a několik desítek také z Polska, naprostá většina je z bezprostředního okolí v Moravskoslezském kraji," řekl Vaněk. Zatím pro firmu pracuje asi sto deset manažerů a administrativních pracovníků, z toho sedmdesát Korejců.

Minulý týden získala Hyundai souhlas Evropské komise s investičními pobídkami 111 milionů eur (přibližně 3,1 miliardy korun). Pobídky jsou určeny na výkup pozemků, daňové úlevy a velká část na tvorbu pracovních míst a rekvalifikací. O investiční pobídky Hyundai žádal český stát loni na podzim. Pobídky v takové výši ovšem podléhají schválení Evropské komise.

Výstavu nového závodu v Nošovicích zahájila největší jihokorejská automobilka Hyundai Motor minulý měsíc. Do továrny pod Beskydami firma investuje 1,1 miliardy eur (asi 31 miliard korun).
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů