Středa, 24. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Povodí Labe o posledním dubnovém víkendu upouštělo přehrady a jezy, aby na dolním toku Labe zvedlo hladinu. Vlny umožnily, aby po řece mohly splout lodě - i dvě nové hotové z loděnic v Mělníku a Ústí nad Labem. I letos budeme slyšet: Na dolním toku největší české řeky je vlivem dlouhotrvajícího sucha vody velmi málo... proti proudu řeky již mezi Ústím nad Labem a Děčínem nemohou plout nákladní lodě, po proudu ještě mohou plout s omezeným nákladem... pokud hladina klesne ještě o pár centimetrů, zastaví se také... většina lodí ČSPL již stojí v přístavech a firmě narůstají ztráty... situaci by měla vyřešit stavba jezu na Děčínsku, záměry ministerstva dopravy ale narážejí především na nesouhlas ekologů, kteří argumentují tím, že stavba jezu by narušila unikátní ekosystém... a náklad jede kamionem, který je ekologičtější než býval...

Obchodní řetězec Tesco Stores ČR vybaví kvůli rostoucím cenám elektrické energie a tepla své nové distribuční centrum v Postřižíně u Prahy alternativními zdroji energie včetně malé větrné elektrárny. Instaluje tam například solární panely, technologii na využití tepla proudícího z chladicího zařízení pro ohřev užitkové vody a dešťovou vodu hodlá používat při mytí automobilů a zalévání zelených ploch. V létě odborníci pomocí zeleně zastíní vybrané zdi obou budov distribučního centra, aby tak snížili tepelné ztráty. DC zabírá plochu 50 fotbalových hřišť. Rozloha skladů čerstvých a trvanlivých potravin je 55 tis. m2. Dodavatelé obchodů Tesco díky němu již nemusejí objíždět všechny prodejny zvlášť a stačí jim, když zboží dovezou do postřižínského skladu. DC týdně přijme a následně do jednotlivých obchodů rozveze 2,5 mil. kartonů zboží.

Poprvé od roku 1964 se v Japonsku ve volné přírodě vylíhlo mládě čápa východního, píše na svých internetových stránkách britská zpravodajská stanice BBC.

Vystavením 17 mrtvých malých velryb a delfínů před berlínskou Braniborskou bránou včera demonstrovala ekologická organizace Greenpeace za kvalitnější ochranu kytovců. Mořští savci, které aktivisté položili do žlabů s ledovou tříští, byli už mrtví vyplaveni na pobřeží Evropy. Ochránci přírody se rozhodli na ohrožení těchto živočichů rybolovem, dopravou a jedovatými látkami upozornit přesně týden před zasedáním Mezinárodní velrybářské komise v Anchorage na Aljašce.

Podle nedávno dokončené analýzy ministerstva vnitra, kterou mají HN k dispozici, požadují české úřady po podnikatelích celkem více než dva tisíce různých výkazů, hlášení či žádostí, jejichž zpracování přijde ročně na víc než 86 miliard korun. Podle ministerstva vnitra se na zátěži pro tuzemské podnikatele nejvíce podílejí resorty práce a sociálních věcí, zemědělství, zdravotnictví, financí, životního prostředí, průmyslu a konečně ministerstvo dopravy.

Ještě týden a jeden den zbývá zájemcům o účast ve fotografické soutěži Ochrany fauny ČR na téma Voda v krajině, aby se přihlásili. Fotografie budou hodnoceny ve třech kategoriích. Spolu se utkají děti do patnácti let, mládež do 18 let a dospělí. Soutěžní fotografie zasílejte v tištěné podobě minimálně ve formátu 10 krát 15 centimetrů na adresu Ochrana fauny ČR, Zámecká ul. P.O.BOX 44, 259 01 Votice. Nejlepší fotografie budou vystavovány během roku 2007 a 2008 ve výstavních prostorách a knihovnách nejen na Benešovsku, ale i na Táborsku a Příbramsku. Termíny však budou teprve upřesněny.

Benátky nad Jizerou - Nedávný svoz nebezpečného odpadu si někteří lidé spletli s odvozem veškerého odpadu. Na určená místa totiž vyhazovali například i nábytek či pneumatiky s disky, ačkoliv tohoto druhu odpadu se svoz netýkal. Svoz se tak městu prodražil. Celkem bylo odvezeno například 2,5 tuny pneumatik, 760 kg barev, 56 televizorů či 15 kg léčiv.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů