Pátek, 19. dubna 2024

Připravované změny v nařízení o ekologickém zemědělství

Připravované změny v nařízení o ekologickém zemědělství

Povinně bude na bioproduktech používána eko-značka EU, limit surovin z ekologické produkce bude jednotný tj. nejméně 95 %, připouští se náhodný výskyt GMO. Uveden dosud platný seznam povolených aditiv a složek nepocházejících z ekologické produkce.

Původním cílem Komise EU bylo, aby se novelizací nařízení 2092/91/ES zjednodušil a zpřehlednil obchod s biopotravinami mj. i používáním jednotné značky v celé EU. V prosinci 2006 se ministři zemědělství zemí EU usnesli, že nařízení bude novelizováno, a odsouhlasili hlavní část textu. Předem ale bylo dohodnuto, že soukromoprávní standardy budou moci mít i v budoucnu přísnější požadavky a že bude i nadále možné, aby byly vedle společné eko-značky EU používány vlastní značky. To je podle ekologických producentů rozhodující pro možnost diferenciace na trhu s biopotravinami.

Původní nařízení 2092/91/ES je kompletně přepracované. Nově je upraven chov ryb, ale nejsou zahrnuty nepotravinářské produkty ekologického zemědělství, ani nejsou obsažena pravidla pro společné stravování. V budoucnu nebude povoleno označovat eko-značkou produkty z přechodného období. Je sjednocen limit pro označení bioproduktu. Dříve muselo nejméně 70 až 95 % hmotnosti výrobku pocházet z ekologické produkce, nyní platí pro veškerou produkci limit min. 95 %. V průběhu dalších jednání se očekávají jen menší úpravy a zpracování technických příloh.

Spory panují ohledně hranice pro GMO, která je nově stanovena stejně jako v konvenčním zemědělství na hodnotu 0,9 % (náhodný a technicky nevyhnutelný výskyt). Dříve byla „nulová tolerance“. Nadále však samozřejmě platí zákaz záměrného použití GMO v ekologické produkci. Členské státy sice mohou národními předpisy stanovit přísnější předpisy, ale ekologičtí producenti příslušného státu by na to dopláceli, protože by museli financovat rozbory prokazující nižší množství GMO.


Zdroj: ÚZPI
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů