Čtvrtek, 28. března 2024

Projev ministra zemědělství Petra Gandaloviče

k Ekologickým veletrhům Brno
Projev ministra zemědělství Petra Gandaloviče
Vážení čtenáři,


Ekologické veletrhy Brno, jež tvoří mezinárodní vodohospodářská výstava Vodovody a kanalizace a mezinárodní veletrh techniky pro tvorbu a ochranu životního prostředí ENVIBRNO se staly již tradiční a prestižní událostí v oblasti ochrany vodních zdrojů a životního prostředí v evropském kontinentu.

Je mi proto ctí a potěšením, že Vás mohu oslovit u příležitosti 13. ročníku těchto veletrhů, které se konají letos společně podruhé. O správnosti rozhodnutí organizátorů spojit tyto dvě akce svědčí to, že letos se přihlásilo již téměř o třicet vystavovatelů více, než v předchozím ročníku, a že mezi vystavovateli přibyly i nové státy.

V letošním roce bude program ještě pestřejší a pro návštěvníka přínosnější. Aktivity Ministerstva zemědělství a presentace profilu státních podniků Povodí Labe, Vltavy, Moravy, Odry a Ohře, Zemědělské vodohospodářské správy ČR a státního podniku Lesy ČR budou součástí letošních Ekologických veletrhů poprvé.

Věřím, že spolu s doprovodným programem přinesou především odborné veřejnosti zajímavé údaje o našich vodách a nové podněty k jejich praktickému využití. Hovořím například o informačním systému o vodních stavech, záplavových územích, o vodohospodářské legislativě a její aplikaci v praxi. V průběhu veletrhu uspořádáme také dva semináře pro všechny vodoprávní úřady v zemi.

Rád bych zmínil i 6. ročník praktických ukázek protipovodňových opatření „Ochrana před povodněmi Brno“, jejíž hlavním tématem letos budou dynamické účinky vody.

Dále chci upozornit na vystoupení odborníků Ministerstva zemědělství, kteří v průběhu veletrhů budou přednášet na téma integrované prevence a aktuální stav integrovaných povolení v zemědělském resortu, na téma plánování v oblasti vod a s tím spojeným a tolik mediálně diskutovaným Plánem hlavních povodí, nebo na téma novely zákona o vodovodech a kanalizacích, která zajišťuje převod Rámcové směrnice pro vodní politiku EU do naší legislativy.

Řadu z Vás bude jistě zajímat výstava Nejlepší stavba vodního hospodářství, kterou pořádá Svaz vodního hospodářství, a ocenění nejlepší z nich.

Je toho zkrátka mnoho, co nabízí letošní ročník Ekologických veletrhů. Přeji proto organizátorům a vystavovatelům úspěšný průběh společné mezinárodní výstavy věnované péči o životní prostředí a vodnímu hospodářství a přeji všem návštěvníkům, aby našli vše, co je v této oblasti zajímá.


Petr Gandalovič, ministr zemědělství České republiky
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů