Pátek, 19. dubna 2024

Enviromentální účetnictví mají zavedeno především větší podniky

Enviromentální účetnictví mají zavedeno především větší podniky
Na enviromentální účetnictví a účetnictví udržitelného rozvoje je zaměřena třídenní mezinárodní konference, která byla zahájena v pondělí 28. května.

Na jednání jsou prezentovány výsledky projektů vědy a výzkumu zaměřené na tuto problematiku. V současnosti je už vidět, že znalost environmentálního účetnictví má především management velkých a středních podniků.

Podniková praxe je dosud vnímána tak, že jde o nástroj řízení na všech podnikových úrovních. Zástupce firem zajímají především enviromentální náklady, které vznikají s požadavky zákonů na ochranu životního prostředí. Například na odstraňování odpadů, peníze na čistírny odpadních vod a poplatky za znečišťování ovzduší. Čím je podnik větší, tím věnuje těmto položkám větší pozornost. Enviromentální náklady sledují především firmy ve zpracovatelském průmyslu. Nejčastěji je vyhodnocují jako celek, v menší míře pak samostatně v divizích.

Informace získané tímto způsobem využívá vedení podniku při rozhodovacích procesech. Výzkumy jednoznačně potvrzují, že jde o systém přínosný pro řízení ekonomiky podniku.

„ Investice do životního prostředí jsou stále poměrně vysoké. Na příštím osm let dostane ČR z Operačního programu životního prostředí přes 160 miliard korun. Makroekonomická situace není špatná, mikroekonomicky to znamená prosazovat na podnikové úrovni ohled na životní prostředí. Situace se zlepšuje v závislosti zákona o veřejných zakázkách. V něm je stanoven enviromentální systém managementu podniku. Patří k podmínkám při výběrových řízeních, do kterých se v současnosti hlásí stále více firem,“ uvedla náměstkyně ministra životního prostředí Rut Bízová.

Modernizace zpracovatelských odvětví přinesla výrazné snížení energie, proto bude další zvyšování energetické účinnosti stále obtížnější bez dalších velkých a nákladných investic. Většina zpracovatelských odvětví v ČR má už nyní hodnoty měrné spotřeby energie na srovnatelné úrovni s vyspělými státy. Přispěla k tomu i aktivní účast výrobních firem na implementaci příslušné směrnice o integrovaném povolení. Zatímco v původní patnáctce měla být tato směrnice rozpracována do roku 1999, v ČR se provozovatelům ukládá, že musí vlastnit integrované povolení do 30. 10. 2007. Měli na to pouze čtyři roky, zatímco země staré EU osm let.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů