Pátek, 19. dubna 2024

Evropská banka financuje kamionovou lavinu

Evropská banka financuje kamionovou lavinu

Evropská unie i členské státy sice hovoří o přesouvání nákladů z kamionů a letadel na železnice – ale ve skutečnosti jejich vlastní banka investuje většinu peněz do rozvoje špinavých dopravních odvětví. Ukázala to nová studie, kterou vydávají evropské ekologické organizace [1].

Hnutí DUHA dopisem požádalo ministra financí Miroslava Kalouska, aby jako jeden z guvernérů Evropské investiční banky (EIB) požadoval nová pravidla financování.

Evropská investiční banka – největší veřejná finanční instituce na světě, ve které je jedním z viceprezidentů český politik Ivan Pilip – v letech 1996–2005 utratila na dopravní projekty 112 miliard euro. Více než polovina z toho šla na projekty podporující silniční a leteckou dopravu; v zemích střední a východní Evropy jejich podíl činí dokonce 68 %. Financuje tak právě ty trendy, kterým se Česká republika a další státy snaží bránit.

Několik projektů nových letišť, které EIB financovala, při plném využití zvýší exhalace oxidu uhličitého o množství, které převyšuje kompletní produkci Švýcarska nebo Slovenska. Největší část půjček do průmyslu šla za posledních deset let do výroby automobilů (31 %, respektive 63 % ve střední a východní Evropě). Mezi klienty banky, která utrácí veřejné peníze, patří Jaguar, Volkswagen a Land Rover.

Hnutí DUHA dopisem požádalo ministra financí, který patří mezi guvernéry EIB, aby v bance prosazoval investiční pravidla, jež peníze nasměrují do podpory železnic a čisté dopravy.

EIB je co do objemu půjčovaných prostředků významnější než Světová banka, ale podstatně méně známá. Zelené organizace také upozorňují, že oproti Světové bance je podstatně neprůhlednější a na rozdíl od ní nemá prakticky žádná ekologická a sociální kritéria pro své půjčky.

Pavel Přibyl z Hnutí DUHA řekl:

„Sebelepší papírové proklamace o přesouvání nákladů ze kamionů či letadel na železnice nemají žádný smysl, pokud peníze ve skutečnosti proudí do automobilové a letecké dopravy. Česká republika, která leží uprostřed kontinentu a přes níž vedou dopravní tahy, bude nutně obětí takové evropské politiky. Miroslav Kalousek by měl v bance obhajovat české zájmy, a těmi nesporně jsou pravidla, která preferují cílené investice do přesunu nákladů na železnice.“

Kontakt:

Pavel Přibyl, Hnutí DUHA, telefon 603 207 249, email pavel.pribyl@hnutiduha.cz

 

Poznámky:

[1] Lost in transportation: the European Investment Bank’s bias towards road and air transport. Studii vydala CEE Bankwatch Network, sdružení ekologických organizací, kterou v České republice zastupuje Hnutí DUHA. Kompletní studie ke stažení: www.bankwatch.org

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů