Sobota, 20. dubna 2024

Na dotace s finančním partnerem

Na dotace s finančním partnerem
Tiskové středisko BVVCelodenní doprovodný program věnovaný otázkám financování představil mimo jiné i služby finančních ústavů, které vedle úvěrování zahrnují také poradenství a zpracování žádosti o dotace.

Zájemci o dotace z fondů EU většinou potřebují partnera jak pro oblast financování, tak při samotné přípravě projektu a zpracování žádosti. To vše mohou převzít na svá bedra finanční ústavy, které disponují týmy odborníků na problematiku evropských fondů. „Dotace projektů se vyplácejí ex post, takže je třeba je úvěrovat, a banky kromě toho poskytují klientům řadu výhod v oblasti poradenství a zpracování žádosti. Jejich poradenské týmy dokáží žadatelům pomoci s přípravou projektu, se zpracováním žádosti i s vlastní realizací smlouvy. Blok věnovaný financování jsme do programu zařadili, aby starostové a další uchazeči o evropské dotace měli možnost osobně se seznámit s reprezentanty finančních ústavů a jejich konkurenčními nabídkami,“ uvedl garant doprovodného programu profesor Jiří Hřebíček.

Již tři roky poskytuje oporu žadatelům o dotace ČSOB EU centrum, které čerpá zkušenosti z přibližně 200 realizovaných projektů. „Naše služby zahrnují financování projektů, které mají vazbu na evropské fondy, a to jak předfinancování dotace, tak spolufinancování projektů. Díky spolupráci s Ruskou investiční bankou jsme schopni klientům nabídnout dotaci na úroky až do výše 900 tisíc korun,“ informoval ředitel ČSOB EU centra Bedřich Štogl. „Nabízíme také komplexní přípravu projektů do dotačních programů - od vstupní analýzy projektového záměru z hlediska možností uplatnění dotace z evropských fondů až po komplexní zpracování žádosti o dotace, kde spolupracujeme s partnerskou firmou. Pro klienta je výhodou, že jsme připraveni jít do plného rizika, takže si odměnu nárokujeme až v případě schválení dotace,“ dodal. Pokud má starosta či firma zájem, zajistí banka také asistenční služby v průběhu vlastní realizace projektu, výběrového řízení apod., tak aby se minimalizovaly administrativní nároky a zároveň se snížilo riziko případného krácení nebo ztráty dotace.

Vedle ČSOB svou nabídku představili také zástupci České spořitelny, která pro tento účel připravila speciální program EU Program Region, a Českomoravské záruční a rozvojové banky, specialisty na municipální úvěry Programu OBEC. Další okruhy doprovodného programu věnovaného financování se zaměřily na prezentaci dotačních titulů a podpůrných programů pro oblast ochrany životního prostředí a vodohospodářských projektů, stejně jako na konkrétní zkušenosti s financováním v krajích, městech a obcích.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů