Čtvrtek, 25. dubna 2024

Progresivní varovací protipovodňový systém

Progresivní varovací protipovodňový systém
Tiskové středisko BVVVelkou pozornost po celou dobu konání Ekologických veletrhů poutaly ukázky protipovodňových opatření v bazénu před pavilonem Z, jejichž organizátorem byla Česká protipovodňová asociace. Předvádění různých zařízení v praxi se zúčastnily poprvé Státní správa hmotných rezerv, dále HZS ČR a ministerstva dopravy, životního prostředí a zemědělství.

Český hydrometeologický ústav představil na semináři varovací protipovodňový systém s bohatým programovým vybavením. Je určen pro měření a záznam hladiny, tedy průtoku, automaticky rozesílá varovné SMS určeným úřadům. Naopak pokud od úřadů SMS obdrží, sám na ně odpoví. systém také pravidelně odesílá data do internetu a má přístup k datům přes webový prohlížeč. Tato moderní technologie umožňuje trvalé provozování i bez síťového napájení. Sestavu lokálního varovacího systému tvoří jedna nebo více záznamových jednotek se zabudovaným modemem, tlakový nebo ultrazvukový snímač výšky hladiny a napájecí zdroj.

Systém lze jednoduše rozšířit o sledování množství a intenzity dešťových srážek, o měření teploty vody i vzduchu a o monitorování dalších fyzikálních veličin. Po dosažení alarmové úrovně stanice automaticky rozešle první varovné SMS adresátům z naprogramovaného seznamu, a to nejen o různých úrovních hladiny sledovaného toku, ale též o rychlém růstu hladiny, v případě přívalových dešťů apod. Výhodou je, že může být od měřicích čidel vzdálena i stovky metrů na vhodném přístupném místě. Zařízení stojí od 42 000 do 52 000 korun. Server a jeho programové vybavení není nutno pořizovat, neboť výrobce stanic je poskytuje registrovaným uživatelům za poplatek sto korun měsíčně.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů