Pátek, 29. března 2024

Hodovský: Žadatelé o peníze z EU dostanou maximální informace

Hodovský: Žadatelé o peníze z EU dostanou maximální informace
Tiskové středisko BVVRozpočtové období fondů EU pro roky 2007-2013 je vlastně poslední šancí České republiky jak využít této významné finanční podpory. Republika se bude postupně přetvářet z příjemců do pozice poskytovatelů peněz. Na semináři v rámci Ekologických veletrhů to řekl Jan Hodovský, ředitel odboru ochrany vod ministerstva životního prostředí.

Ministerstvo životního prostředí proto v této fázi spolupracuje se Státním fondem životního prostředí, aby byly zajištěny pro žadatele dokonalé informace o podpoře pro jednotlivé projekty. „Všechny informace o možnostech Operačního programu životního prostředí byly dostupné na našem stánku v pavilonu D, naši pracovníci také uspořádali řadu seminářů na toto téma,“ upřesnil Hodovský.

Rezort také prezentoval činnost Českého hydrometeorologického ústavu, přednášky byly zaměřeny na klimatické změny se specifikované pro území ČR.„Už nyní chceme apelovat na to, aby se příslušné instituce s tímto problémem velmi intenzivně zabývaly. Není to problém pouze našeho rezortu, všichni musíme hledat cesty na ochranu vodních zdrojů a životního prostředí a stanovit si, jaká opatření je třeba přijmout,“ doplnil Hodovský.

Podle něho širokou veřejnost zajímá také situace kolem zániku vodoprávních povolení na vypouštění odpadních vod. „V minulých měsících došlo k řadě dezinformací, občané si dokonce mysleli, že musejí stavět sami před domem vlastní čistírny, pokud nejsou napojeni na veřejnou kanalizaci,“ řekl. Zdůraznil, že individuální opatření nejsou nutná, a to zejména v těch lokalitách, kde se připravují projekty na celkové řešení. Toto opatření má napomoci tomu, aby byla přehlednější evidence jednotlivých potenciálních zdrojů znečištění. „V mnoha případech stačí mírně rekonstruovat septik či žumpu,“ upozornil Hodovský.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů