Pátek, 29. března 2024

Podniky bojují s limity na vypouštění emisí

Podniky bojují s limity na vypouštění emisí
Mezi českými průmyslníky panuje rozčarování. Včera ministerstvo životního prostředí oznámilo, kolik povolenek na emise oxidu uhličitého dostanou jednotlivé firmy v letech 2008 až 2012. A konečné výsledky většinu z nich zaskočily.

Úředníci příděl rozdělili podle jednotného vzorce: malé firmy dostanou tolik povolenek, aby to pokrylo emise, jež skutečně vyprodukovaly v letech 2005 a 2006, navýšené o osm procent. Velké podniky mají zvýšení jen 1,7procentní. Jelikož v minulém období dostaly firmy povolenek nadbytek, teď se příděl krátí. Ministerstvo totiž se muselo vyrovnat s tím, že Evropská komise přidělila Česku méně povolenek, než o kolik země žádala. Konečný příděl (kvůli kterému vláda chystá na Brusel žalobu) činí 87 milionů tun emisí ročně.

Podniky ještě před měsícem čekaly, že loňské a předloňské limity emisí se jim zvýší asi o patnáct procent. "Věděli jsme, že to bude špatné, ale výsledek je pomalu k nepřežití," prohlašuje ředitel Teplárny Strakonice Aleš Seitz.

Veškeré emise nad státem přidělený limit budou muset firmy pokrýt povolenkami, koupenými na trhu. Ty nebudou levné: experti soudí, že od příštího roku se za povolenku na tunu emisí, která je teď skoro zadarmo, bude platit nejméně pětadvacet až třicet eur.

S novou situací se snáz vyrovnávají velké podniky - už proto, že si mohou dovolit živit "povolenkové" experty. Ve vedení firmy ČEZ, největšího domácího znečišťovatele, který dostane ročně o 2,5 milionu povolenek méně než v letech 2005 až 2007, panuje klid. "Výsledek v podobném rozmezí jsme čekali," říká manažer ČEZ Tomáš Chmelík, bývalý úředník ministerstva životního prostředí a jeden z nejuznávanějších odborníků v oboru.

Proč je nakonec povolenek pro firmy méně, než ještě před měsícem čekali i mnozí státní úředníci? "Počáteční propočty nám vycházely lépe, nakonec jsme ale došli k tomuto výsledku. Musíme vyjít z toho, co máme, a naučit se s tím žít," říká Pavel Zámyslický z ministerstva životního prostředí. A navíc varuje: "Připravme se na to, že v příštích letech bude Brusel tlak na snižování emisí dál stupňovat." Ministerstvo nechává v rezervě nerozdělené povolenky na 1,29 milionu tun ročně. Jsou určeny na provozy, jež teprve vzniknou. O rezervu se už strhla bitva.

"Střídá se u nás jeden podnik za druhým, všechny tvrdí, že právě u nich se spustí nová technologie, na kterou potřebují povolenky navíc," posteskl si náměstek ministra životního prostředí Aleš Kuták.

Lobbování tak nemá velkou naději na úspěch. A třeba Chmelík z ČEZ soudí, že když ministerstvo povolenky rozdělilo podle jednotného vzorce, zachovalo se "férově". "Nižšímu přídělu povolenek teď prostě musíme přizpůsobit nasazování našich elektráren," říká. Výroba ČEZ tak bude stát hlavně na čistších zdrojích, jakým jsou třeba černouhelné Dětmarovice. "Špinavé zdroje použijeme až jako poslední," tvrdí. ČEZ zatím neví, zda mu povolenky přidělené od státu stačí, pro jistotu už teď skupuje opce na povolenky na příští rok. Pokud je nespotřebuje, může na nich vydělat: cena povolenek na rok 2008 jde stále nahoru. Podobně ale zatím uvažuje málokdo: "Povolenky na příští rok se moc nekupují, naplno se obchody rozjedou po Novém roce," soudí Jan Pravda z brokerské společnosti Pravda Capital.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů