Pátek, 19. dubna 2024

Bushův plán na ochranu ovzduší pod palbou kritiky

Bushův plán na ochranu ovzduší pod palbou kritiky

Nový plán amerického prezidenta George Bushe pro ochranu ovzduší dnes kritizoval v německém tisku předseda Evropské komise José Barroso a žádal od Spojených států "ctižádostivější postoj". O návrzích pochybují i německé politické špičky, které chtějí příští týden prosadit závaznější ekologické cíle na summitu průmyslových zemí skupiny G8 v severoněmeckém Heiligendammu. "Jako největší producent škodlivin mají USA přirozeně zvláštní odpovědnost," uvedl Barroso v listu Financial Times Deutschland. "Potřebujeme od USA ctižádostivější postoj."

Trh to prý sám nevyřeší

Američané podle předsedy EK právem hodně sázejí na tržní mechanismy v boji proti změnám v ovzduší. "Tržní mechanismy ale fungují jen tehdy, když existují závazné cíle." Se zřetelem na nejnovější americký postoj tak Barroso příliš nepočítá s dohodou o konkrétních cílech ochrany klimatu na summitu G8.

"Přesto doufám, že USA schůzku chápou jako příležitost přispět k mnohostrannému systému ochrany ovzduší OSN," řekl.

Schůzka musí být východiskem pro světovou konferenci o klimatu na Bali koncem letošního roku, soudí Barroso. Postoj Bushovy vlády podle něj nemá budoucnost ani v samotných Spojených státech. "V Kongresu už existuje velmi zřetelná podpora pro ctižádostivější návrhy.

Je to jen otázka času," konstatuje Barroso. Bushovi mandát vyprší koncem roku 2008. "Doufám, že v roce 2009 dosáhneme skutečného průlomu," řekl šéf Evropské komise.

Bush ve čtvrtek navrhl, aby se 15 největších světových producentů škodlivých skleníkových plynů do konce roku 2008, tedy do konce Bushova prezidentského období, shodlo na omezení emisí. Konkrétní cíle však nenaznačil.

USA se dlouhodobě vyhýbají zapojení do globálních dohod proti změně klimatu i celosvětovým cílům pro redukci škodlivin.
Německý ministr životního prostředí Sigmar Gabriel se o amerických návrzích vyjádřil skepticky. "Potřebujeme jasné a ověřitelné cíle," řekl dnes v rozhlasovém rozhovoru. Evropa podle něj nemůže s takovým nezávazným plánem souhlasit.

Kancléřka Angela Merkelová v první reakci Bushovu iniciativu vítala, ale zdůraznila, že se dál musí pracovat na společných závěrech pro vrcholnou schůzku G8 v Heiligendammu. "V zásadě vidím pohyb," řekla po Bushovu vystoupení. Za důležité ale považuje, aby dohody o klimatu vyústily do procesu v rámci OSN.

Německo chce do závěrečného prohlášení G8 prosadit závazek omezit do konce století oteplení planety na dva stupně Celsia ve srovnání s předindustriální dobou. Podle expertních odhadů by tak ale do roku 2050 musely celosvětové emise CO2 klesnout o 50 procent. Američané se v přípravných jednáních těmto záměrům vzpírají.

http://www.nova.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů