Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ekologové chtějí změnit zákon

Ekologové chtějí změnit zákon

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Podporu pro prosazení několika změn v zákoně týkajícím se recyklace odpadů sbírali včera na Lannově třídě v Českých Budějovicích zástupci ekologické organizace Hnutí DUHA. Jejich celostátní kampaň usiluje o to, aby vláda umožnila lepší a snadnější recyklační služby pro domácnosti.

„Požadujeme zejména, aby měli lidé možnost v každém městě do roku 2010 třídit hlavní druhy odpadků, a to i biologicky rozložitelných, které tvoří třetinu domácích odpadů,“ upozornil na jeden z hlavních požadavků odpadový expert Hnutí DUHA Ivo Kropáček. V sadě konkrétních návrhů pro ministerstvo životního prostředí je i zvýšení poplatků za skládkování a spalování odpadu a zavedení motivačních nástrojů pro obce.

„Lidé v jižních Čechách mají o problematiku odpadů zájem. Ne všichni, které oslovíme, se nám podepíší, ale většina z nich s námi o tom mluví a o recyklaci se zajímá,“ dodal Kropáček.

Daniela Bicková

Zdroj:Českobudějovický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů