Úterý, 23. dubna 2024

Ojedinělé ekologické bydlení v Jižním Chlumu u Zlína jde do finiše

Ojedinělé ekologické bydlení v Jižním Chlumu u Zlína jde do finiše

Unikátní projekt ekologického bydlení s minimální spotřebou energií v lokalitě Jižní Chlum u Zlína vstupuje do poslední fáze. Skupina REAL SPEKTRUM, jedna z největších realitních kanceláří v zemi, začala zájemcům nabízet ke koupi poslední tři nízkoenergetické domy, které v Jižním Chlumu vyrostou.

Projekt tří terasových domů se zatravněnými střechami vzniká v místě, které je díky občanskému sdružení Zelené bydlení doslova vzorovou lokalitou pro všechny, kteří se zajímají o ekologické bydlení. V současnosti stojí v Jižním Chlumu čtyři domy, které mají díky částečnému zahloubení pod úroveň terénu a využití nejmodernějších izolačních materiálů pouze čtvrtinovou spotřebu energie oproti standardním stavbám. Jako základní zdroj pro teplo a teplou vodu proto slouží sluneční kolektory. Pouze v dobách sníženého slunečního svitu se pak využívají doplňkově klasické zdroje.

Nově budované terasové domy na Jižním Chlumu do země zahloubeny nebudou, přesto nabídnou obdobné ekologické a energetické parametry. "Jedná se o jakýsi kompromis mezi domem krytým zemí a klasickou stavbou. Náklady na energie zde ovšem budou velmi nízké," uvedl Pavel Dočkal, ředitel zlínské pobočky REAL SPEKTRUM, která domy ke koupi nabízí. Teplo zajišťuje vzduchové vytápění s rekuperací a solární panely. Solární systém zhruba ze 70 % pokryje spotřebu energií na zajištění teplé vody a přibližně z 20 procent i vytápění objektů. Jižní Chlum je přitom jedinou lokalitou, která ze 7 českých a 17 východoevropských zájemců získala podporu z evropského programu Concerto. Díky tomu získají majitelé nových terasových domů solární ohřev zdarma.

Každý ze tří terasových domů nabízí mimo jiné 163 m2 zastavěné plochy, pozemek v rozsahu 200 - 700 m2, čtyři obytné místnosti, kuchyň, garáž, či velkou terasu 100 m2. Podobně jako další objekty v lokalitě budou i nové terasové domy napojeny na ojedinělou kořenovou čističku odpadních vod, která byla zbudována již v roce 2001 za podpory Dánského výboru pro životní prostředí. Proto obyvatelé Jižního Chlumu nikdy nebudou platit stočné. Tři nové domy budou dostavěny v roce 2008 a cena každého z nich činí necelých 6 milionů korun.

http://www.sps.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů