Čtvrtek, 18. dubna 2024

Kraj zpochybnil slib daný obyvatelům Dolní Lutyně a nevládním organizacím

Kraj zpochybnil slib daný obyvatelům Dolní Lutyně a nevládním organizacím

OSTRAVA/PRAHA – Automobilka Hyundai bude poslední obří průmyslovou zónou severní Moravy, další kontroverzní projekty se zastaví. Takový příslib dal v listopadu 2006 Moravskoslezský kraj obyvatelům Nošovic a Dolní Lutyně, Ekologickému právnímu servisu a dalším občanským sdružením, když jeho zástupci podepsali Deklaraci porozumění. Občané za to slíbili, že nebudou blokovat výstavbu korejské továrny. Teď však kraj svůj slib zpochybňuje – hejtman Evžen Tošenovský stojí o průmyslovou zónu u obce Dolní Lutyně. Tento projekt ohrožuje významnou ptačí oblast Natura 2000 Heřmanský stav-Odra-Poolší, která není v rozporu se směrnicí EU dodnes vyhlášena.

Kontroverzní formulace obsahuje dopis hejtmana Moravskoslezského kraje Evžena Tošenovského ministru životního prostředí Martinu Bursíkovi. „Občanská sdružení navrhují vyhlášení ptačí oblasti dle původního návrhu... Rada kraje vyjádřila nesouhlas s projednáním návrhu. Ačkoliv se Moravskoslezský kraj skutečně v Deklaraci zavázal, že okamžitě a trvale ukončí přípravu průmyslové zóny Dolní Lutyně, závazky plynoucí z této deklarace nejsou závazné pro další subjekty, které v oblasti mají rozvojové zájmy – obce Dolní Lutyně, a Dětmarovice a město Bohumín,“ odpověděl hejtman na dotaz, jak si má ministerstvo vykládat uzavřenou dohodu s občanskými sdruženími.

„Hejtman nejen že vytrvale blokuje vyhlášení ptačí oblasti v rozporu s legislativou EU, ale začal navíc zpochybňovat uzavřenou Deklaraci porozumění,“ říká Martin Skalský ze sdružení Arnika. „Dopis se dá interpretovat tak, že kraj sice průmyslovou zónu prosazovat nebude, ale iniciativu přebírají obce, takže celý projekt jede dál. Je to mimořádně neetický způsob, jak se vyhnout naplnění daného slibu,“ dodal Skalský. Podle něj město Bohumín i obce Dolní Lutyně a Dětmarovice intenzivně prosazovali průmyslovou zónu i dosud.

V  Deklaraci porozumění, uzavřené na podzim 2006, se přitom píše: "Moravskoslezský kraj, Ministerstvo průmyslu a obchodu a CzechInvest se zavazují okamžitě a trvale ukončit přípravu Průmyslové zóny Šilheřovice a Průmyslové zóny Dolní Lutyně. Moravskoslezský kraj se dále zavazuje zaměřit se na obnovu nevyužívaných průmyslových areálů (brownfields) po celém území Moravskoslezského kraje namísto umisťování průmyslových zón na „zelené louce“ (greenfields)."

Vyhlášení ptačí oblasti Heřmanský stav-Odra-Poolší měla projednávat Vláda ČR opět 23. května, nakonec byl ale tento bod odložen na následující zasedání, které probíhá právě dnes. Ministerstvo životního prostředí již dříve ustoupilo tlaku Moravskoslezského kraje a Ministerstva průmyslu a obchodu a omezilo návrh ptačí oblasti na tři pětiny původní rozlohy, aby v území zůstala rezerva pro průmyslovou zónu. Ptačí oblast měla být vyhlášena již v roce 2004. Její nevyhlášení i účelové okleštění návrhu jsou předmětem stížnosti Arniky a České společnosti ornitologické na Českou republiku, kterou se zabývá Evropská komise. Ta již v loňském roce vyzvala české státní orgány k nápravě. Za porušování směrnic EU hrozí vysoké finanční sankce.

 

Přílohy:

Celý dopis hejtmana Tošenovského Vám na požádání zašleme ve formátu PDF (2 strany).

Více informací o ptačí oblasti:

www.cepo.arnika.org

 

Petice za vyhlášení ptačí oblasti:

www.arnika.org

 

Dobrovolná dohoda o průmyslových zónách Nošovice a Lutyně:

http://www.eps.cz/php/index.php?cat=prip&art=hyundai-nosovice

 

Společná tisková zpráva Arniky a České společnosti ornitologické

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů