Sobota, 20. dubna 2024

Klimatické změny hlavním tématem diskuse evropských ministrů životního prostředí

Klimatické změny hlavním tématem diskuse evropských ministrů životního prostředí

Změny klimatu a reakce Evropy na ně byly hlavním tématem všech diskusí, které vedli ministři evropské Sedmadvacítky uplynulý víkend v německém Essenu, v srdci průmyslového Porúří. Debat se zúčastnili ale také zástupci Evropské komise, ministři kandidátských zemí a zemí Evropské zóny volného obchodu, ředitelka EEA Jacqueline McGlade, zástupce Evropského parlamentu či ředitel jedné z nejvýznamnějších evropských nevládních organizací European Environmental Bureau John Hontelez. Českou republiku na jednání reprezentoval 1. náměstek ministra životního prostředí Jan Dusík.

V pátek večer k ministrům promluvil zvláštní host tohoto neformálního setkání rady EU pro životní prostředí, americký ekonom Jeremy Rifkin. Podle Rifkina dnes svět stojí před novou průmyslovou revolucí – obratem k nízkouhlíkové, nízkoemisní ekonomice, založené v budoucnosti především na vodíkové energetice. Podle Jeremy Rifkina musí Evropa podpořit progresivní environmentální, průmyslovou i energetickou politikou ekoinovace – tedy environmentální a energeticky efektivní technologie, jinak zůstane pozadu. Podle něj je to zvláště aktuální poté, co známe závěry 4. hodnotící zprávy Mezivládního panelu pro změny klimatu (IPCC), a kdy se blížíme k okamžiku ropného zlomu.

Hlavní část jednání byla věnovaná podpoře environmentálních technologií a inovací, které jsou jedním z pilířů evropské ekonomiky. Ministři se shodli na tom, že efektivní a ambiciózní environmentální politika je podmínkou modernizace evropské ekonomiky a její budoucí konkurenceschopnosti. Evropa by měla postupovat metodou „push and pull“ – tedy tlaku formou závazných standardů a regulací v kombinaci s podporou progresivních a efektivních trendů – například formou „zelených“ veřejných zakázek či podporou výzkumu a uvádění jeho výsledků do praxe. V neposlední řadě také ministři diskutovali o emisním obchodování a revizi příslušné směrnice.

 

Další informace:

www.eu2007.de
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů