Pátek, 19. dubna 2024

V Olomouci se mohou školáci seznámit s přírodními vědami

V Olomouci se mohou školáci seznámit s přírodními vědami
Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého v Olomouci zahájila jako součást projektu Medializace vědy (MedVěd) soutěž pro žáky a studenty škol z celé republiky. Jejím cílem je vtáhnout děti i mladé lidi do dění v přírodních vědách. Úspěšní řešitelé mohou vyhrát řadu atraktivních cen, včetně zájezdu do švýcarského vědeckotechnického parku Technorama, řekl dnes ČTK mluvčí projektu Miroslav Grass.

Soutěž se koná ve dvou kategoriích. První zahrnuje žáky šestých až devátých tříd základních škol, druhá pak středoškoláky. "Zájemci se pomocí elektronického formuláře musejí individuálně zaregistrovat na našich internetových stránkách. Poté mají možnost odpovídat na otázky," uvedl koordinátor projektu Michal Smolka. Okruhy se podle něj týkají například recyklace papíru či přírodních katastrof. "Chceme dokázat, že přírodní vědy nejsou nezáživné disciplíny odtržené od reality. Nechtěli jsme se ale uchylovat k jednoduchým prvoplánovým otázkám. Děti si musejí umět odpovědi vyhledat například v encyklopediích, soutěž by měla tříbit i jejich fantazii," vysvětlil Smolka.

Motivací pro účastníky může být i vidina zisku některé z hodnotných cen. Pořadatelé ocení v každé kategorii deset nejlepších soutěžících. "Ti, kteří obsadí první a druhá místa, se pojedou podívat do centra Technorama ve Švýcarsku, kde se věda prezentuje velmi efektním způsobem," podotkl Smolka. Úspěšní řešitelé mohou získat i mobilní telefony či MP3 přehrávače. Příležitost soutěžit na internetových stránkách www.projektmedved.eu mají zájemci až do 22. června.

Cílem projektu MedVěd je zpopularizovat fyziku, chemii či matematiku nejen mezi školáky, ale i u široké veřejnosti. Naplánované aktivity, například rozhovory s předními českými vědci či Univerzita dětského věku, by měly do konce roku 2008 prokázat, že přírodovědné obory stojí neprávem stranou pozornosti. Na projekt fakulta získala z ministerstva školství 15 milionů korun.
Zdroj:Olomoucký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů